De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 25 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  De financiële consument
   
 

AMSTERDAM - Studiefonds voor uw kind

Welke ouder droomt er niet van: uw kind blijkt een prima student die met klinkende resultaten het voortgezet onderwijs voltooit. Een vervolgstudie vraagt echter een flinke investering van uw kant, want de studiefinanciering is niet meer wat het geweest is. Tijdig starten met een eigen studiefonds kan uitkomst bieden voor die dure studentenjaren van uw kroost.

Studerende kinderen kosten handenvol geld, zeker als ze buitenshuis gaan wonen. Collegegeld, studieboeken, huisvesting en voeding kosten al gauw zo'n €7.500 per kind per jaar. Op de internetsite www.ib-groep.nl kunt u met een simpel rekenprogramma precies uitrekenen wat uw kind op basis van uw inkomen aan beurs kan verwachten. Heeft u samen met uw partner een inkomen van circa €35.000 of meer, dan komt uw kind alleen in aanmerking voor de basisprestatiebeurs van €211 per maand. Bij een lager inkomen zal uw kind nog recht hebben op een aanvullende prestatiebeurs die kan oplopen tot €183 per maand als u helemaal geen inkomen heeft.

Het is echter mogelijk om uw kind aan studiefinanciering een inkomen van €628 per maand te laten toekomen. Het verschil tussen dit maandbedrag en de prestatiebeurs wordt verstrekt in de vorm van een lening. Wellicht gaat u ervan uit dat uw kind met een bijbaantje nog zelf wat extra's kan verdienen. Tot €9.110 per jaar mag dit zonder dat het gevolgen heeft voor de studiebeurs van uw kind.

Wilt u voorkomen dat uw kind na afloop van zijn of haar studie nog blijft zitten met een flinke schuld, dan kunt u overwegen om zelf een studiefonds op te starten. Uw kinderen kosten u nu echter al veel geld, dus u heeft niet echt veel ruimte in uw maandelijkse budget om veel geld opzij te zetten. Om straks toch de nodige ruimte te hebben voor een extra bijdrage tijdens de studietijd van uw kind, streeft u ernaar om een kapitaal van €15.000 beschikbaar te hebben als uw kind 18 jaar oud is geworden. Daarmee kunt u ze gedurende 5 jaar maandelijks ruim €270 geven. Op basis van een maandinleg van €75, een rendement van 10% per jaar en een looptijd van uw spaarplan van 10 jaar kunt u precies uw doelkapitaal van €15.000 bereiken. Een rendement van 10% per jaar is echter niet zomaar bereikbaar. De enige reële kans wordt geboden door een belegging te kiezen in aandelenbeleggingsfondsen. Vindt u dat te riskant en kiest u voor een spaarrekening dan wordt uw maandinleg €100. Een mix tussen beide beleggingsvarianten is uiteraard ook mogelijk. Realiseert u zich overigens dat tijdig beginnen een hoop kan uitmaken. Start u met het opbouwen van een studiefonds bij de geboorte van uw kind, dan heeft u achttien jaar de tijd.

Met een maandelijkse inleg van €50 op een spaarrekening groeit uw kapitaal al naar zo'n €12.000. Kiest u voor aandelenbeleggingen, dan kunt bij een verwacht rendement van 10% per jaar rekenen op een eindkapitaal van €20.000. Ook voor het opzetten van een studiefonds is het dus van groot belang dat u tijdig start en probeert een wat hoger rendement te behalen. Tijd en rendement moeten uiteindelijk namelijk het werk voor u doen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 25 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.