De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 25 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Balkenende haalt uit naar paarse kopstukken
'Zeven vette
jaren niet
goed benut'

Van onze parlementaire redactie

   
 

ROTTERDAM - De kersverse CDA-lijsttrekker Balkenende heeft de VVD-kopstukken Dijkstal, Zalm en Jorritsma keihard de mantel uit geveegd. 'VVD-leider Dijkstal zit te lang in de politiek' en de erfenis van minister Zalm op het ministerie van Financiën valt zwaar tegen, aldus Balkenende, die ook alvast afscheid nam van vice-premier Jorritsma.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 14kb)
CDA-lijsttrekker Balkenende bij het congrs in Rotterdam. (Foto: ANP)
De zelfverzekerde Balkenende liet in zijn toespraak op het verkiezingscongres in Rotterdam geen spaan heel van het paarse kabinet. "De zeven vette jaren zijn niet goed gebruikt," aldus Balkenende, die wees op de torenhoge problemen in de zorg, het onderwijs en de onveiligheid op straat. "Het kabinet heeft een economisch beleid gevoerd dat ondanks alle welvaart de problemen schrijnender heeft gemaakt."

Volgens de CDA-voorman is de nood bij de VVD hoog nu het slecht gaat met de liberalen in de opiniepeilingen.

"Voor minister Zalm had het einde van het paarse kabinet beter net iets eerder kunnen komen. Want het solide geachte financiële beleid maakt plaats voor een torenhoge inflatie, een verslechterende concurrentiepositie van Nederland en opnieuw opdoemende financieringstekorten," aldus Balkenende in gespierde taal.

Volgens Balkenende staat het CDA na de crisis van vorig jaar september, toen voorzitter Van Rij en partijleider De Hoop Scheffer sneuvelden, weer op de 'politieke landkaart'. "Het CDA stond toen even te wiebelen, maar we staan nu weer fier overeind," zo sprak de 45-jarige CDA-voorman zijn partijgenoten, onder wie ook ex-voorzitter van Rij, in een sporthal toe.

Exit regeerakkoord

Balkenende wil na de komende verkiezingen af van een ellenlang regeerakkoord. De afspraken tussen de toekomstige coalitiegenoten komen op slechts één velletje papier als het aan de CDA'er ligt. Het nieuwe kabinet moet volgens Balkenende dan een regeringsprogramma opstellen. "Ik doe een appèl op de collega-lijsttrekkers om dit voorstel over te nemen. Dit zorgt pas voor bestuurlijke vernieuwing en politieke bezieling," aldus Balkenende.

Na de aanval op de VVD zocht Balkenende wel toenadering tot de PvdA. Afspraken over een nieuw zorgstelsel zijn met de PvdA goed te maken, maakte Balkenende

duidelijk. "Op dat terrein kunnen PvdA en CDA meer voor elkaar betekenen dan Ad Melkert, gezien zijn niet-faire aanval op ons, lijkt te beseffen", vindt Balkenende.

De PvdA, die voor een inkomensafhankelijk premie in het nieuwe verzekeringsstelsel in de zorg pleit, vindt dat gezinnen met kinderen en ouderen er in de plannen van het CDA slecht vanaf komen. Het CDA kiest voor een vaste premie voor iedereen, maar wil huishoudens die weinig te besteden hebben via de belastingen compenseren. "Ook het CDA staat dus voor inkomensafhankelijkheid. We staan pal voor solidariteit", aldus Balkenende.

De CDA'er hamerde op de onveiligheid in ons land. De VVD heeft in zijn visie afgedaan als de partij die de criminaliteit hard aanpakt. "Veiligheid is wat het CDA betreft een grondrecht. In ons land maken we ons vaak te druk over de privacy van de dader. De komende vier jaar moet het meer gaan over de rechten van het slachtoffer. En nog beter: over het recht geen slachtoffer te worden," aldus Balkenende.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 25 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.