De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 23 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Film van Gretha wordt al gemaakt
   
 

AMSTERDAM - Haar aanwezigheid is al bijzonder. Marathonschaatsen staat nog steeds niet op het olympisch programma. Maar haar flirt met de langebaan heeft Gretha Smit wel twee startplaatsen op de Winterspelen in Salt Lake City opgeleverd.

Haar 3000 meter op de derde dag van de Spelen was een opwarmer voor de vijf kilometer. De verwachtingen zijn hoog gespannen, maar ook al wordt het niks, de sportieve film van haar leven is straks klaar.

Het bedrijf Regiotop, van de tukker Herre Teeninga, volgt Smit en haar familie in de Amerikaanse stad. "Een integere documentaire. Die mogelijk pas na de Winterspelen in Turijn (2006) wordt afgesloten", aldus de sportliefhebber in hart en nieren. Smit is al maanden 'hot'. Een wedstrijdje op de ijsbaan in Groningen in november leidde uiteindelijk tot de grootste verrassing bij het olympisch kwalificatietoernooi, eind december in Heerenveen. Smit reed de vaderlandse vrouwentop naar huis en de hype was geboren. Iedereen moest wat van de schaatsster uit Rouveen. Vraaggesprekken, plaatje, haar aanwezigheid bij welke wedstrijd dan ook trok meer aandacht dan de prestaties die ze leverde.

In Salt Lake City wordt deze weken een documentaire gemaakt. "Toen ze op de wereldbekerwedstrijd in Heerenveen niet met de hoofdprijzen meedeed, daalde de interesse. Toen werd het interessant om dit te gaan doen", zegt Teeninga. Met cameraman Arjan Ekster en verslaggeefster Carrie ten Napel wordt in de Amerikaanse stad alles rond Smit vastgelegd. Regisseur is Ronald Nijboer. Uitstapjes met de familie, gesprekjes met de schaatsster. "Op een nette manier. En wordt het echt wat, dan is de opbrengst voor Gretha."

Lastig was het werken zonder accreditatie. Een beperking. "Ook op relatieve afstand maak je een mooie documentaire. Als je geen accreditatie hebt, kom je noodgedwongen op plaatsen waar niemand anders komt. Dat maakt de documentaire alleen maar mooier."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 23 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.