De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 23 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Kostelic grijpt derde gouden medaille

Van onze speciale verslaggever

   
 

SALT LAKE CITY - Geschiedenis schrijven is te zacht uitgedrukt. Janica Kostelic mokerde zichzelf tijdens de Winterspelen steenhard de olympische annalen in, door gisteren haar vierde medaille op te eisen. En voor de derde keer was de kleur goud, de reuzenslalom werd, evenals eerder al de combinatie en de slalom, een prooi voor de alles en iedereen verslindende Kostelic. Tussendoor pikte ze ook nog 'even' zilver op de Super G mee en daarmee werd de net 20-jarige Kroatische de eerste vrouw in de geschiedenis die tijdens één olympisch evenement op vier skionderdelen een medaille pakt.

De Rocky Mountains hebben dus een nieuwe koningin, die de basis voor haar derde gouden plak gisteren legde in de eerste run van de reuzenslalom. Daarin slalomde de alleskunner uit Zagreb op vrijwel foutloze wijze van de helling in Park City Mountain Resort. Het gaf haar een redelijk comfortabele voorsprong op Alexandra Meissnitzer (0,49 sec) en de Spaanse verrassing van de eerste afdaling Maria José Rienda Contreras (0,73 sec). Sonja Nef, Michaela Dorfmeister en Anja Paerson, de top-drie in het huidige World Cup-klassement, hadden na de eerste run nauwelijks nog zicht op het goud.

Paerson denderde in de tweede run nog wel met gevaar voor eigen leven naar beneden en maakte daarmee veel van haar 'matige' eerste afdaling (vierde) goed. Verder dan het zilver kwam de Noorse winnares van het brons tijdens de gewone slalom echter niet. En ook Sonja Nef moest haar meerdere in de ongenaakbare Kostelic erkennen. Meer dan een troostprijs in de vorm van een bronzen zat er gisteren niet in voor de leidster van het World Cup-klassement.

Met vreugdetraantjes op haar wangen nam Kostelic na haar tweede run, wederom van uitzonderlijke klasse, het voor haar gereserveerde plaatsje in de geschiedenisboeken in. Met haar drie gouden plakken mag zij aanschuiven bij de legendes Jean-Claude Killy en Toni Sailer, die eerder drie keer goud tijdens één olympisch evenement opslokten. En dankzij haar vierde (zilveren) plak is zij het illustere duo zelfs een beetje ontstegen.

Haar concurrentes waren sportief genoeg om de prestatie van Kostelic op waarde te schatten. "Eerlijk is eerlijk, Janica was hier in Salt Lake City simpelweg de beste", sprak Anja Paerson, die zich gisteren 'best of the rest' mocht noemen. "Niemand had verwacht dat ze ook op de reuzenslalom zo sterk zou presteren. Maar vandaag (gisteren) heeft ze zich een ware olympisch kampioene getoond."

Kostelic nam het compliment met een brede glimlach in ontvangst. De Amerikanen noemden haar na haar gouden plak op de combinatie al de 'Croatian Sensation', maar kunnen op zoek naar woorden die deze bijnaam overtreffen. De waardering 'sensatie' is Kostelic in een week tijd immers ruimschoots ontstegen. Voor altijd zal haar naam goudomrand in de olympische boeken staan. Dat verdient geen bijnaam, dat verdient eerbiedige stilte.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 23 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.