De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 23 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Wijers eerste
man bij Akzo

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Oud-minister van Economische Zaken Hans Wijers (51) wordt de nieuwe topman van Akzo Nobel. Volgend jaar neemt hij van Kees van Lede de voorzittershamer binnen de raad van bestuur van het chemisch/farmaceutisch concern over.

Wijers wordt eerst per 1 juli benoemd tot adviseur van de raad van bestuur van Akzo Nobel. In oktober wordt hij lid van dit college.

Aanvankelijk zou oud VNO-voorzitter Van Lede (59) pas in 2004 zijn voorzittersschap opgeven. Dat dit nu al komend jaar is, komt doordat in 2004 ook de financiële man Fritz Fröhlich en bestuurder Dag Strömqvist volgens schema zouden aftreden. Dat werd als een te grote aderlating voor de concerntop gezien.

Om de continuïteit van de onderneming te verzekeren is hun vertrek nu gespreid. Dit jaar stapt bestuurder Paul Brons op, ook een jaar eerder dan gepland. Toon Wilderbeek, afkomstig van Intervet, volgt hem op.

De aan de universiteit van Groningen cum laude afgestudeerde econoom Wijers is goed thuis in het internationale bedrijfsleven. Hij werd in 1984 consultant en is nu vice-president van de Boston Consulting Group (BCG) en voorzitter van het Nederlandse kantoor daarvan.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
...vurig pleitbezorger van de markteconomie... (Foto: WFA JEROEN PUTMANS)
Als D66-minister in Paars 1 (van 1994 tot 1998) toonde hij zich een vurig pleitbezorger van de vrije markteconomie. Onder zijn bewind gingen de vaste winkeltijden op de helling. Tegenslagen kende hij ook, onder meer met de ondergang van Fokker en de Securitel-affaire, de zaak waarbij een groot aantal Nederlandse wetten niet op tijd bleek te zijn aangemeld bij de autoriteiten in Brussel.

Hij werd regelmatig genoemd als potentiële kandidaat voor diverse topfuncties, zowel in de politiek als in het bedrijfsleven. Zo werd hij geruime tijd gezien als de opvolger van D66-leider Hans van Mierlo. Daar zag hij echter geen brood in. Ook viel zijn naam bij de opvolging indertijd van ABN Amro-topman Kalff. De keus bij De Bank viel echter op Rijkman Groenink.

Een van de laatste keren dat Wijers in de publiciteit trad was bij de ingrijpende sanering bij het telecomconcern KPN. Op verzoek van de bonden werd in november vorig jaar onder zijn leiding een onderzoek verricht naar de noodzaak van het door de KPN-top aangekondigde massa-ontslag. Wijers kwam al na een week tot de conclusie dat het telecomconcern met de rug tegen de muur stond en weinig anders kon doen dan 4800 personeelsleden de wacht aan te zeggen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 23 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.