De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 23 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Laurus doet officieel
aan manipulatie beurskoers

   
 

DEN BOSCH - Na enkele maanden van relatieve rust, stond supermarktconcern Laurus deze week weer volop in de aandacht. Aantrekken en afstoten gold de afgelopen dagen vooral voor het aandeel van de grootgrutter. Terwijl het fonds halverwege deze week ruim 10% won, moest het gisteren zelfs even 12% inleveren om uiteindelijk 7,3% lager te sluiten op €3,80.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 13kb)
Bestuursvoorzitter Jan Konings richt zich voorlopig op het herstructureringsprogramma dat miljoenen moet opleveren.
De financiële wereld spreekt van koersmanipulatie. "Maar dan wel op een hele vreemde manier", meent een analist. De supermarktorganisatie liet in een persbericht weten het eigen aandeel te duur te vinden. "De koersontwikkeling heeft niets met specifieke feiten of omstandigheden te maken", zo verduidelijkt een woordvoerster. Toch zijn de analisten het er unaniem over eens dat het onverstandig is om als ondernemer over je eigen koers te spreken.

Zo druk als de organisatie zich maakt over de waarde van de aandelen, zo stil houdt ze zich over de ontwikkelingen in Spanje. In juni 2000 werd de toenmalige topman van Laurus in Spanje, Jan van Rooten naar huis gestuurd en vervangen door Jorge Ferre. Van Rooten kreeg een zak met geld mee en Ferre, nog een vriendje van toenmalig bestuursvoorzitter Ole van der Straaten, moest de puinhoop opruimen. "Deze week is Ferre naar huis gestuurd en is Van Rooten weer terug op zijn oude stoel", zo weet retaildeskundige Gerard Rutte te melden.

Volgens de Laurus woordvoerster ligt het toch iets anders. "Ferre zit sinds enkele dagen ziek thuis. En wat Jan van Rooten betreft, die is onze adviseur in Spanje."

"Dat er van de Spaanse organisatie niets klopt, wisten we al langer, maar de huidige bemoeienis met de koersontwikkeling is toch wel erg opvallend", vindt ook marktkenner Pascale Nachtergaele van Delta Lloyd. "De overnamegeruchten zijn er immers al langer. Je kunt je afvragen waarom ze daar nu pas op reageren." Volgens collega analisten kan dit maar een reden hebben: "Een relatief hoge koers zou de mogelijke kopers wel een kunnen afschrikken."

Duidelijk is dat de onderneming dicht bij een doorbraak zit. "Of ze worden overgenomen door een branchegenoot of door een financiële partij", stelt Rutte, die eraan toevoegt dat de koper zeker zo'n €200 miljoen aan investeringen bij de prijs op moet tellen. "Edah en Super de Boer lopen wel, maar met het verlieslijdende Konmar moet toch iets gebeuren." Vanuit het hoofdkantoor in Den Bosch wordt niet meer ingegaan op geruchten rond overnames. "Logisch", meent een analist, die vervolgt: Ze staan onder curatele van de banken. Deze hebben de organisatie immers €150 miljoen geleend wat voor 1 april terugbetaald moet zijn." Bestuursvoorzitter Jan Konings presenteert op 20 maart de resultaten van de supermarktorganisatie en tot die tijd is het concern gericht op het herstructureringsprogramma dat eind dit jaar €95 miljoen moet hebben opgeleverd.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 23 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.