De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 23 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  JP Morgan in nauw
   
 

NEW YORK - Een miljardenbod in defensieland dat uit de lucht komt vallen, vermeende betrokkenheid van JP Morgan bij het Enron-schandaal en een justitieel onderzoek bij Computer Associates: saai was het gisteren bepaald niet op de Amerikaanse financiële markten. Het meeste nieuws kwam het sentiment echter niet ten goede. Toch wonnen de indices terrein.

De Dow Jones-index noteerde 1,4% hoger op 9968,22 punten. De Nasdaq dobberde 0,5% hoger op 1724,56, na een mager begin. De uiteindelijke winst was bovendien een schrale troost gezien de verliezen van de laatste dagen.

Veel aandacht ging gisteren uit naar JP Morgan Chase. Het bericht in de Wall Street Journal dat de Fed een onderzoek is gestart naar transacties die de vroegere Chase Manhattan Bank tien jaar geleden afhandelde tussen Enron en een buitenlandse dochter (een zogenaamd offshore-filiaal) van de omgevallen energiereus, maakte beleggers uiterst nerveus. Het aandeel JP Morgan Chase werd terstond in de verkoop gedaan en verloor zodoende 3,3%.

Ook Computer Associates moest het ontgelden nadat de top had bevestigd dat de Amerikaanse beursautoriteit SEC en het openbaar ministerie het softwareconcern onder de loep nemen. Een reden voor het onderzoek wist de leiding niet te geven. Volgens diverse media zou het onderzoek boekhoudkundige kwesties betreffen. Een beetje wakkere belegger heeft dan (opnieuw door de Enron-affaire) gegeten en gedronken: hij pakt zijn biezen. Het aandeel Computer Associates verloor dan ook 15,4%.

Overigens krabbelden de chipfondsen weer een beetje op door koopaanbevelingen van JP Morgan voor Xilinx (+2,7%) en Altera (+0,3%). JDS Uniphase (glasvezels) kreeg daarentegen een downgrading aan de broek. Het kostte het fonds 5,3% van de koers.

Dan Northrop Grunman. Het defensieconcern verraste gisteren met een bod op het conglomeraat TRW (automotive, satellieten, ict). Het bod ter waarde van $5,9 miljard komt daags na het vertrek van de topman van TRW. Dat heeft het bod als vijandig bestempeld. Northrop zakte 6,6%, TRW won 26,4%.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 23 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.