De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 23 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Akzo Nobel krabbelt op
   
 

AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs heeft de week in mineur afgesloten. De fors lagere koersen op Wall Street donderdag zetten gisteren al direct bij het begin van de handel in Amsterdam de toon. Over een breed front moesten de noteringen terug. Wall Street opende gisteren later op de dag weliswaar licht positief, maar dat kon toch niet voorkomen dat de AEX-index toch weer 6,75 punten verlies moest incasseren op 478,34.

Akzo Nobel kwam met iets beter dan verwachte jaarcijfers. De daling van de winst per aandeel bedroeg slechts 1% ten opzichte van het recordjaar 2000 en kwam uit op een respectabele €3,28.

Zoals te verwachten was deed de farmadivisie het wederom uitstekend. Maar ook bij de coatings werden goede resultaten behaald. De chemiedivisie blijft echter een zorgenkind, reden voor de bestuurstop om het mes te zetten in het personeelsbestand. In totaal zullen daardoor 1500 banen moeten verdwijnen.

Voor dit jaar rekent de bestuurstop, die vanaf volgend jaar wordt geleid door oud-minister Hans Wijers (Economische Zaken), opnieuw op een recordwinst. Dat betekent dus meer dan de €946 miljoen die over 2000 werd verdiend.

In eerste instantie reageerden beleggers positief op de jaarcijfers van het chemisch/farmaceutisch concern. De koers van het aandeel steeg licht, maar zakte later weer snel in om daarna toch weer op te klimmen naar €50,50 bij het slot, dat was €1,25 beter dan donderdag. "De cijfers zijn eigenlijk al verdisconteerd in de koers", stelde een analist.

Vreemd keek men aan tegen het donderdag nabeurs door de top van Laurus verstrekte communiqué. Het bestuur van de detailhandelsonderneming meldde daarin dat de recente koersontwikkeling (een stijging van 7% in de afgelopen week) niet wordt gerechtvaardigd door de algemene gang van zaken bij de vennootschap, noch door andere specifieke feiten of omstandigheden.

"Ze vinden kennelijk het aandeel te duur", was de eerste reactie van een analist. "Een eventuele overname van Laurus, waarover zeer hardnekkig geruchten de ronde doen, zou door die hoge koers in gevaar kunnen komen", zo redeneerde hij. Dat zou dan echter wel betekenen dat de Laurus-directie zich schuldig zou maken aan koersmanipulatie. Voor een beursgenoteerd bedrijf een doodzonde. Analisten van Effectenbank Stroeve houden het er op dat Laurus met zijn persbericht juist wil zeggen niet met partijen in gesprek over een mogelijke overname te zijn. Maar of dat ook zo is blijft gissen, want de Laurus-directie wilde gisteren verder geen enkel commentaar geven. "De communicatie van de onderneming verdient geen schoonheidsprijs", aldus Stroeve. De koers van het aandeel zakte aanvankelijk tot €3,60 en sloot op €3,80, dat was per saldo €0,30 verlies.

Ook collega Ahold stond aanvankelijk zwaar onder druk. Na een dieptepunt van €26,27 werd gesloten op €27,45 dat was per saldo €0,77 lager dan donderdag. De koersdreun volgde op geruchten van 'Enron-achtige situaties' bij Ahold. Ook het Nederlandse concern zou kampen met 'off-balance activiteiten' en boekhoudkundige problemen. "Absurd, op niets gebaseerd en absolute onzin", liet een woordvoerder van Ahold weten.

Technische handelsonderneming Geveke waagt zich niet aan een voorspelling voor het lopende boekjaar. Onzekere marktomstandigheden in de sectoren waarin het bedrijf opereert, bemoeilijken een goede inschatting, zo meldde de directie gisteren bij de publicatie van de definitieve jaarcijfers over 2001. Die weken overigens niet af van de voorlopige cijfers die het bedrijf twee weken geleden al had gemeld.

Van de koers van KPNQwest bleek nog eens zes eurocent af te kunnen op €3,09. Donderdag werd bekend dat de Britse sectorgenoot Energis wankelt. Versatel werd drie eurocent minder waard op €0,56.

Philips zakte €1,21 tot €28,20, terwijl voor ASML €0,77 minder werd betaald op €21,50.

Adriaan Janszen



 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 23 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.