De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 23 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  'Het boek Wolters Kluwer
kan dichtgeslagen worden'

   
 

AMSTERDAM - Derk Haank wil als topman van Reed Elsevier en voorzitter van voetbalclub De Graafschap altijd winnen. Samen met bestuursvoorzitter Crispin Davis heeft hij met de miljardenovername van de Amerikaanse uitgever Harcourt inmiddels een fraaie trofee binnengehaald voor Reed Elsevier. Maar tot een samengaan met Wolters Kluwer ziet Haank het niet meer komen. "Het boek Wolters Kluwer kan dichtgeslagen worden."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 11kb)
DERK HAANK ... je kunt niet voor twee vrouwen kiezen ...
Bij Haank (48) lopen zaken doen en voetbal wel eens door elkaar heen. Zoekend in zijn colbert naar zijn visitekaartjes van Reed Elsevier, haalt hij in plaats daarvan met een grijns een stapel consumptiebonnen van De Graafschap te voorschijn.

Vorig jaar heeft Haank door de overname van Harcourt weinig tijd gehad om zijn toezichthoudende taak bij de eredivisieclub uit te oefenen. "Soms is het ook wel goed dat ik het zo druk heb", geeft hij toe. "Anders zou ik me bij De Graafschap overal mee gaan bemoeien."

De Amerikaanse acquisitie met een prijskaartje van €4,9 miljard heeft Haank naast lange werkweken ook een flinke voorraad wijn gekost. Voor elke van de zeventig wetenschappelijke publicaties van Harcourt die een advocaat van Reed Elsevier in de onderhandelingen met Amerikaanse mededingingsautoriteiten wist te behouden, stelde Haank hem een goede fles wijn in het vooruitzicht.

Na maandenlang onderhandelen mocht de Brits-Nederlandse uitgever alle tijdschriften van Harcourt houden, en kon de jurist maar liefst zeventig flessen wijn incasseren. "Maar ze zijn het helemaal waard geweest", lacht Haank.

Mede door de overname van Harcourt is Reed Elsevier er in 2001 voor het eerst sinds jaren weer in geslaagd de winst per aandeel (vóór afschrijving van goodwill en buitengewone posten) met dubbele cijfers te laten groeien. Ook voor de komende jaren rekent de uitgever door sterke autonome groei en enkele kleinere acquisities op een stijging van de winst per aandeel met minimaal 10%.

Daarmee lijken de oude tijden weer terug te keren voor Reed Elsevier. Het aandeel Elsevier was in de eerste helft van de jaren negentig door zijn aanhoudend krachtige winstgroei de absolute lieveling van de Amsterdamse effectenbeurs. Daar kwam midden jaren negentig echter de klad in toen er geruzie in de top ontstond tussen van Elsevier en van Reed afkomstige topmensen. Ook schakelde Reed Elsevier pas laat over op het elektronisch uitgeven.

Haank is lovend over de ruim twee jaar geleden aangetreden bestuursvoorzitter Crispin Davis, die Reed Elsevier samen met president-commissaris Morris Tabaksblat weer op de rails heeft gezet. "Crispin heeft bij zijn komst gezegd dat we alleen zouden kunnen winnen als onze producten superieur zijn. Daarom hebben we besloten daarin 750 miljoen pond (€1,2 miljard) te investeren."

Voor de divisie Wetenschap en Medisch die Haank leidt, houdt dit een enorme uitbreiding van de online databank ScienceDirect in. Deze databank bevat inmiddels alle wetenschappelijke artikelen die Reed Elsevier sinds 1995 heeft uitgegeven. De komende drie jaar worden alle jaargangen van alle wetenschappelijke tijdschriften er in opgenomen die ooit bij het concern zijn verschenen. Volgens Haank verdient Davis ook alle lof voor de overname van Harcourt. Door deze acquisitie is de educatieve tak van Reed Elsevier vele malen groter geworden. "Het lag aanvankelijk voor de hand om de kleine poot educatie die we hadden, van de hand te doen en door te gaan met drie divisies (Wetenschap, Juridisch en Vakinformatie, red). Maar Crispin was juist erg gecharmeerd van de mogelijkheden van de educatieve markt, en wilde het een tijdje aanzien. Verkopen kon dan altijd nog. En op dat moment hadden we geluk dat we de mogelijkheid kregen om Harcourt te kopen."

Door de overname is ook Haanks divisie sterk gegroeid. In één klap is het aantal medewerkers dat hij onder zijn hoede heeft met 2500 toegenomen naar 6000. En in medische uitgaven is Reed Elsevier van een relatief kleine speler ineens de grootste ter wereld geworden met een marktaandeel van 26%.

Haank denkt dat een samengaan met Wolters Kluwer onmogelijk is geworden na de overname van Harcourt. "Wolters Kluwer en wij zijn de twee grootste medische uitgeverijen ter wereld. Als we nu nog zouden besluiten om samen te gaan, moet je zoveel onderdelen afstoten. Dan wegen de voordelen van een fusie niet meer op tegen de nadelen. Het boek Wolters Kluwer kan dus dichtgeslagen worden."

Volgens hem heeft de top van Reed Elsevier zich bij de overname van Harcourt gerealiseerd dat daarmee de weg naar een fusie met Wolters Kluwer voorgoed zou worden afgesloten. "Maar Harcourt was op dat moment realiteit, en Wolters Kluwer niet", stelt Haank. "Vergelijk het met een huwelijk. Als je voor de ene vrouw hebt gekozen, kun je niet meer voor de andere gaan. Je kunt niet voor twee vrouwen kiezen, ook al is de andere vrouw op dit moment misschien gewilliger dan in het verleden."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 23 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.