De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 23 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Pensioenfonds van Shell
zit te azen op 'Beter Bod'

Van een onzer verslaggevers

   
 

DEN HAAG - Het pensioenfonds van Shell lijkt uit te zijn op een hoger bod op 'beddenboer' Beter Bed. Uit een melding aan de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) bleek gisteren dat de Stichting Shell Pensioenfonds een eerder belang van 5 à 10% heeft uitgebreid tot 10,15%. De meldingsplicht ontstond begin deze week, aldus de STE, twee weken ná de aankondiging van een bod op Beter Bed door participatiemaatschappij Nesbic.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 29kb)
... huidig bod lijkt geen haalbare kaart ...
Nesbic biedt per aandeel Beter Bed €16,00. Door na de aankondiging van het bod stukken bij te kopen, speculeert het Shell Pensioenfonds op een hogere bieding, erkennen alle betrokkenen, behalve het pensioenfonds zelf. Dat die hogere bieding er komt, is volgens Jeroen Pit van Nesbic 'uiterst onwaarschijnlijk'.

Nesbic heeft de hoogte van het bod namelijk niet uit haar duim gezogen, aldus Pit. "De raad van bestuur van Beter Bed stemt met het bod in, net als de raad van commissarissen. ABN Amro zal verder nog met een fairness opinion komen." Daarin legt de bank uit waarom het bod op Beter Bed 'eerlijk' is.

Pit kan zich niet voorstellen dat het pensioenfonds van Shell veel stukken heeft bijgekocht. "Het fonds belegt pensioengelden van werknemers en kán derhalve niet op grote schaal speculeren. Ik denk dat ze al op een procentje of negen zaten en door wat stukken bij te kopen door de 10%-grens zijn gegaan." Daarmee ontstond automatisch de plicht om het belang te melden bij de STE. Het Shell Pensioenfonds zelf wil op de melding geen commentaar geven. "Het is de taak van het pensioenfonds om pensioengelden zo goed mogelijk te laten renderen", is het enige dat een woordvoerder kwijt wil. Ook over het koersniveau waarop de aandelen zijn aangekocht, en om hoeveel stukken het gaat, houdt de zegsman zijn kaken op elkaar.

Nesbic zelf meldde gisteren een 23,29%-belang in Beter Bed. Het is de optelsom van de belangen van Beter Bed-oprichter Mark Diks (9%) en Breedinvest, de investeringsmaatschappij van de familie Blokker (14%). De overige grootaandeelhouders (waaronder Dexia en Delta Lloyd) zouden niet te spreken zijn over het feit dat met twee mede-eigenaren (Diks en Blokker) al wél overeenstemming is bereikt over het bod en met anderen nog niet.

"Diks is bij Beter Bed nog altijd commissaris, dus hij was van dag één op de hoogte", pareert Pit van Nesbic de kritiek. "Blokker is voor een zetel in de raad van commissarissen ook gevraagd, omdat we zijn kennis zeer waarderen. We zoeken altijd naar commissarissen die een financieel belang hebben in de onderneming, net als alle participatiemaatschappijen."

Grootaandeelhouder Delta Lloyd liet op de dag dat het bod werd aangekondigd al weten de bieding te laag te vinden. "Ik luister graag naar hun verhaal, maar krijg hier een Norit-gevoel bij", zei hoofd aandelenbeleggingen Alex Otto begin februari. Investeringsmaatschappij Gilde deed op deze koolstofproducent een bod van €12,00 per aandeel, maar zag zich onder druk van de aandeelhouders genoodzaakt daar alsnog €18,25 van te maken. Ook Willem Burgers van Orange Fund liet gisteren in een reactie nog eens weten dat het huidige Nesbic-bod "geen haalbare kaart" is. "Wij menen dat een beursgenoteerd Beter Bed goede kansen heeft. Maar alles heeft natuurlijk een prijs."

Volgens Pit van Nesbic hoeft op een hoger bod op Beter Bed dus niet te worden gerekend. "Laat ik met 'uiterst onwaarschijnlijk' de deur toch nog op een kier? Schrijf dan maar dat er géén hoger bod komt." Het Shell Pensioenfonds moet zich tenslotte achter de oren krabben, meent Pit: "Als ze hun laatste plukje aandelen gekocht hebben op €16,50, kunnen ze beter ingaan op ons bod en vijftig eurocent per aandeel afschrijven. Anders wordt het €4,00, als we ons bod intrekken en de koers weer daalt tot €12,50, het niveau vóór het bod."
 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 23 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.