De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 23 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Bankensector wordt moe
van aanhoudende kritiek

   
 

Amsterdam - De bankensector is de aanhoudende kritiek op de veranderende dienstverlening moe. Het is volgens Blocks geenszins zo dat de banken doof en blind zijn voor de problemen van deze specifieke groep klanten. "De banken hebben eind oktober al een commissie gevormd waarin gezamenlijk wordt nagedacht over deze problematiek. Halverwege dit jaar komen we met een aantal oplossingen." Volgens hem is de politiek daar ook van op de hoogte. Waarom het onderwerp desondanks constant opnieuw op de agenda wordt gezet, is hem dan ook een raadsel.

Overigens staan er volgens Blocks in het komende rapport van de ouderenbonden geen problemen die de banken nog niet kenden. "De veiligheid van de locaties, het minimumbedrag dat geldt voor balietransacties, het verdwijnen van de filialen", somt Blocks op. "De banken zijn er mee bezig."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 14kb)
Hein Blocks. ... Als de overheid in ieder dorp een bank wil, moet ze de Postbank weer nationaliseren...
Zo wordt erover nagedacht een aantal loketfuncties bij supermarkten onder te brengen. Of er komt een soort hostess, die mensen die moeite hebben met pinnen kan helpen. Een andere mogelijke oplossing is om gastgebruik aan de balie mogelijk te maken. Ook zouden de banken de pijn kunnen verdelen door af te spreken ieder één filiaal open te houden in een aantal omliggende gemeenten. Maar daar zal de mededingingsautoriteit wel mee akkoord moeten gaan. "We zien over een paar maanden wel wat er uit de hoge hoed komt", aldus Blocks.

Melkert deed het bankenoverleg af als 'vrijblijvend gekeuvel'. Maar volgens Blocks hebben de banken bewezen wel degelijk constructief afspraken te kunnen maken over dergelijke zaken. Zo speelde een tijdje geleden het probleem van de bankrekeningen voor dak- en thuislozen. Omdat zij geen adres konden opgeven, waren zij ook niet in staat een bankrekening te openen om daarop de broodnodige uitkering te ontvangen. De banken hebben toen een convenant gesloten met onder meer het Leger des Heils en verklaarden zich bereid de dak- en thuislozen tegemoet te komen als zij bij een zorginstelling ingeschreven stonden.

Er is een raar spanningsveld tussen ondernemersschap - iedere bank heeft natuurlijk het recht een onrendabel filiaal te sluiten - en maatschappelijke verantwoordelijkheid, zo erkent Blocks. Tenslotte verlaten ook supermarkten de kleine gemeenten, maar een grootgrutter als Albert Heijn wordt daar niet op aangesproken.

Volgens Blocks komt dat omdat banken in de perceptie van de consument een openbare nutsinstelling is. "Bovendien willen mensen makkelijk aan hun eigen geld kunnen komen."

Het is volgens de NVB-directeur in veel gevallen gewoonweg economisch onhaalbaar geworden om filialen open te houden. Voor geldopnames worden banken nauwelijks meer bezocht. Zo'n 95% van alle geldopnames lopen nu al via de geldautomaten. De banken zijn daar ook bij gebaat: een kastransactie aan de balie kost ongeveer €4,54, een pintransactie niet meer dan €0,68. Inmiddels zijn er in drie jaar tijd iets minder dan 700 bankkantoren verdwenen. De klant wordt echter ook steeds veeleisender. Blocks: "ABN Amro heeft naast de 7000 geldautomaten waar klanten terecht kunnen nog altijd veel meer filialen dan de twee banken ieder hadden voor de fusie in 1990. Tien jaar geleden waren er nog geen automaten en kon er gewoon geen geld opgenomen worden in een oudejaarsweekend. Vergelijk dat eens met wat de banken dit jaar hebben klaargespeeld."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 23 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.