De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 23 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Akzo Nobel gaat nog
eens 1500 banen schrappen

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

ARNHEM - Akzo Nobel heeft ondanks de wereldwijde economische tegenwind bijna het recordjaar 2000 weten te evenaren. Volgens bestuursvoorzitter Kees van Lede dankt Akzo de goede resultaten aan het feit dat er tijdig en adequaat is gereageerd op de veranderende marktomstandigheden. Halverwege vorig jaar kondigde Akzo al een forse reorganisatie aan, die in totaal 2000 arbeidsplaatsen ging kosten. Gisteren tijdens de presentatie van de jaarcijfers maakte bestuursvoorzitter Van Lede bekend daar nog eens een schepje bovenop te zullen doen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (400x404, 36kb)

De chemie- en vervendivisie moeten onder het mes. Bij de chemie-activiteiten moeten de komende tijd nog eens 1500 banen verdwijnen en de productenportefeuille van beide divisies worden onder de loep genomen. "We gaan kijken welke producten winstgevend zijn en welke niet. Als we de slecht renderende producten niet winstgevender krijgen, houden we ermee op", aldus Van Lede. Tenslotte moet de productie worden gestroomlijnd. De hele operatie zal naar verwachting een aantal jaar duren, maar moet wel een kostenbesparing opleveren van zo'n €200 miljoen per jaar.

FNV Bondgenoten reageerde onaangenaam verrast door de nieuwe saneringsplannen. Bestuurder Ben Roodhuizen: "Voor de zoveelste keer verrast Akzo Nobel ons via de media met negatieve cijfers over de werkgelegenheidsontwikkeling, erg vervelend." De vakbond gaat Akzo aanstaande maandag om opheldering vragen.

Akzo Nobel behaalde in 2001 een nettoresultaat van €938 miljoen. Dat is bijna evenveel als de €946 miljoen in het recordjaar 2000 en veel beter dan analisten vooraf hadden gedacht. De omzet steeg met 3% naar €14,1 miljard.

Van Lede denkt dat de economie in de tweede helft van dit jaar weer gaat aantrekken. "We staan in de startblokken om optimaal te profiteren van een economische opleving." De bestuursvoorzitter verwacht dit jaar het resultaat van het recordjaar 2000 te kunnen overtreffen. Een conservatieve inschatting, zo oordeelden analisten. Van Lede beaamde voorzichtig te zijn, maar "de economische situatie blijft onzeker".

Van Lede wees gisteren met nadruk op de kracht van de Akzo-portefeuille. "We worden soms bekritiseerd wegens de samenstelling van onze activiteiten chemie en coatings samen met pharma. Die is nu een zegen gebleken. Akzo heeft veerkracht getoond."

De grote groei bij pharma compenseerde de mindere gang van zaken bij coatings en vooral bij de chemiepoot. Er zijn vooralsnog geen plannen om de cyclische chemietak vaarwel te zeggen.

De chemie-activiteiten hadden het zwaar te verduren onder de verslechterde marktomstandigheden in Europa en de Verenigde Staten. Onder druk van de hoge grondstof- en energieprijzen daalde de marges van 9,6% naar 7,7%. Maar volgens de Akzo-topman hebben de chemie-acitiviteiten het nog altijd beter gedaan dan de concurrenten.

De pharma-divisie droeg voor het eerst meer dan 50% bij aan de winst van Akzo. Opnieuw groeiden deze steunpilaar van Akzo met dubbele cijfers. Het anti-depressivum Remeron was opnieuw de kaskraker. De omzet van dit medicijn sprong met maar liefst 51%. Probleem is dat de patenten op het middel aflopen. Akzo tracht middels rechtzaken te voorkomen dat bedrijven daar gebruik van gaan maken. Akzo bracht ook een aantal nieuwe middelen op de markt. Zo heeft de Amerikaanse toezichthouder FDA goedkeuring gekregen voor het anti-trombosemiddel Arixtra. Nu is dat alleen nog voor gebruik bij knie- en heupoperaties maar de verwachting is dat de toepassing kan worden uitgebreid. Het medicijn kan volgens analisten de komende jaren €1 miljard opbrengen. Ook een nieuw anti-conceptiemiddel, een vaginale ring, mag de markt op. De dierlijke geneesmiddelen in Intervet zijn met een omzet van €1 miljard volgens Van Lede "de nummer twee of drie op de wereldmarkt". Ook Diosynth, producent van grondstoffen voor de farmaceutische industrie, zag de markt fors groeien. Wat Van Lede betreft kan de pharma-divisie voorlopig autonoom hard genoeg groeien. "We hebben geen behoefte om iets te kopen. Het is al moeilijk die enorme groei goed te beheersen."

De verven en lakken lieten een wisselend beeld zien. De decoratieve verven hadden nog al te lijden onder de economische malaise in Turkije, maar in de rest van Europa verbeterde de situatie. Marine & Protective coatings hadden een topjaar. De scheepslakken profiteerden sterk van de herstructurering en de enorme scheepsbouw in Azië. Volgens Van Lede hebben deze verven inmiddels een wereldmarktaandeel van 30 tot 35%. De Industriële verven stonden echter zwaar onder druk wegens mindere bestellingen uit bijvoorbeeld de meubel- en plasticindustrie.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 23 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.