De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 23 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Colombo tekent bestand met Tamil-rebellen
   
 

VAVUNIYA/OSLO - De Srilankaanse regering en de Tamil-Tijgers hebben gisteren hun handtekening gezet onder een permanent staakt-het-vuren. Daarmee is een belangrijke stap gezet op weg naar de beëindiging van de burgeroorlog, die een groot deel van Sri Lanka al achttien jaar in zijn greep houdt. Noorwegen speelde een bemiddelende rol in het conflict en stelde het bestand op.

De Srilankaanse premier Ranil Wickremesinghe reisde gisteren naar een militaire controlepost bij Tamil-gebied, waar de rebellen witte vlaggen hadden geplaatst om het bestand te markeren. Tamils gaven de premier een sjaal en rijst, traditionele symbolen van voorspoed. De premier overhandigde de ondertekende bestandsovereenkomst aan de Noorse ambassadeur Jon Westborg.

De Noorse regering, die meer dan twee jaar heeft bemiddeld tussen de partijen, maakte vanuit Oslo bekend dat de overeenkomst ook was ondertekend door de rebellenleider Vellupillai Prabhakaran. Het staakt-het-vuren gaat vandaag in, kondigde minister van buitenlandse zaken Jap Petersen aan. Het is voor het eerst in zeven jaar dat de partijen het eens zijn geworden over een formeel staakt-het-vuren.

Het akkoord vormt de voorbode voor vredesbesprekingen die een einde moeten maken aan het slepende etnische conflict dat meer dan 65.000 levens heeft gekost. In het voorjaar zal het vredesoverleg van start gaan, hebben de regering in Colombo en de rebellen afgesproken. Maandag zullen in Sri Lanka Scandinavische waarnemers arriveren die toezicht zullen houden op het bestand.

In het akkoord staat onder meer dat strijders van beide partijen ongewapend en in burgerkleding zes dagen per twee maanden familiebezoek mogen brengen in elk van beide delen van Sri Lanka, het Tamil-deel en het Singalese deel. Ze zullen daarbij niet worden aangehouden. Drie maanden na het ingaan van het bestand mogen de rebellen zich vrijelijk bewegen in het noorden en oosten van het land, mits ze ongewapend zijn en zich kunnen identificeren. Het leger en de politie mogen jonge mannen en vrouwen die verdacht worden van banden met de rebellen aanhouden.

De Bevrijdingstijgers van Tamil-Eelam (LTTE) strijden sinds 1983 voor autonomie voor de Tamils in het noorden en oosten van Sri Lanka.

(AP)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 23 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.