De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 23 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Belfast nu in greep van georganiseerde misdaad
   
 

door Willem Kool BELFAST - Zelden zullen Nederlanders een stad met zo veel kerken bezoeken, waar zo weinig de christelijke naastenliefde is toegepast. Wie door de wijken van het armere Noord-Belfast rijdt, ziet hoe de scheiding tussen katholieken en protestanten diep heeft ingegrepen in de sociale structuur. Er staan grote betonnen muren en prikkeldraad en er zijn veel kleurrijke muurschilderingen.

In deze wijken zijn veelal gewapende paramilitairen de baas. Zij voeren volgens de Noord-Ierse politie en de vier politieke partijen in de coalitieregering een soort maffiaoorlog over illegale sigaretten, drugs, autodiefstallen en afpersingen. Aan deze georganiseerde misdaad wijten katholieke en protestantse politici de uitbarstingen van sektarisch geweld die het 1,6 miljoen inwoners tellende Noord-Ierland in het buitenland zo'n slechte naam bezorgen.

Het op Goede Vrijdag 1998 gesloten vredesproces, dat volgens een referendum door 71 procent van de Noord-Ieren wordt gesteund, verloopt ondanks terugkerende politieke oprispingen voorspoedig. Uit gesprekken blijkt dat niemand behoefte heeft het proces te stoppen.

Sterker nog, de vier regeringspartijen, bestaande uit het katholieke Sinn Fein (18 zetels), de protestantse Democratische Unionistische Partij (DUP, 20 zetels) en de twee centrumpartijen, het katholieke SDLP (24 zetels) en de protestante Ulster Unionistische Partij (UUP, 28 zetels), willen het zelfbestuur in het 108 leden tellende parlement met kracht uitbouwen.

Macht

"De politieke problemen zijn opgelost. Nu gaat het erom structurele problemen, zoals onderwijs en de politiehervorming aan te pakken. Hoewel DUP en Sinn Fein zeggen dat zij het vredesproces anders willen invullen, blijven zij toch in de regering zitten. Ik ben ervan overtuigd dat dit zo blijft. Daarvoor hebben zij te veel aan de macht geroken en houden zij te veel van het ministerschap", analyseert David Kerr, al zes jaar speciaal adviseur van premier David Trimble.

De premier (UUP), die vorig jaar nog aftrad uit protest tegen het langzame verloop van de ontwapening van het IRA, gelooft nu dat de coalitie de rit tot 2003 kan uitzitten. Bovendien gaat het een meerderheid van katholieken en protestanten economisch gezien voor de wind. De werkloosheid is gedaald van 16 procent in 1986 naar 4,75 procent. De oude haventerreinen in het centrum langs de weer schone rivier Lagan zijn omgetoverd in wandelboulevards met kantoren, woningen, horeca en onder meer een muziektheater.

Volgens de politieke leiders wil niemand dit betere leven opgeven voor de jaren van geweld van de afgelopen 30 jaar. Bomaanslagen, moorden en ontvoeringen kostten 3280 mensenlevens. Nu Sinn Fein de ontwapening volgens de internationale commissie doorzet, staat niets een definitieve vrede in de weg. Het enige obstakel is de politiehervorming, die Sinn Fein niet steunt, omdat die niet ver genoeg gaat. Nu is 92 procent van de agenten protestant. Van de nieuwe agenten moet voortaan de helft uit katholieken bestaan.

Dit betekent dat over tien tot vijftien jaar het politiekorps een afspiegeling is van de samenleving. De nieuwste cijfers geven aan dat 50 procent van de Noord-Ieren protestant is en 46 procent katholiek. Een eventueel opgaan van Noord-Ierland met de Republiek Ierland is niet onwaarschijnlijk, maar is zeker nog tientallen jaren weg. Sinn Fein-leider Gerry Adams lijkt zich daarbij neergelegd te hebben gezien zijn recente, opvallende uitspraak dat de katholieken de gevoelens van de unionistische partijen dienen te respecteren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 23 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.