De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 23 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Kinderen Israël lachen weer op Poerim
   
 

door Frank van Vliet HERZLIA PITUACH - De twee jonge mannen met het machinegeweer langs de schouders vallen een beetje uit de toon op wat op het eerste gezicht een gewoon kinderfeestje lijkt. Maar dit is Israël en de honderden verklede kinderen die opkijken naar dansgroepjes en lachen om de op enorme stelten lopende clowns dienen beschermd te worden. Zelfs Poerim, het vrolijkste joodse feest, lijdt onder de lange schaduw van mogelijke terreuraanslagen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 25kb)
Israëlische kinderen worden geschminkt tijdens het Poerimfeest. Voor even konden zij de dagelijkse gewelddadigheden vergeten.
Niemand die dat beter beseft dan schoolhoofd Jakira Blechman, die op het verkleedpartijtje rondloopt als miss Universe. Toepasselijk vindt ze zelf, "het voelt alsof ik het gewicht van de hele wereld op mijn schouders meedraag". Blechman heeft met haar staf en die van de andere twee scholen die aan het festijn meedoen, lang nagedacht of de carnavaleske parade, of 'Adlojada', wel kon doorgaan.

De reeks van succesvolle Palestijnse aanslagen deze week heeft haar er niet geruster op gemaakt. Eindeloos is er vergaderd met de burgemeester en de politiechef van de kustplaats Herzlia Pituach. Er is een heel draaiboek, in een misleidende vrolijke kaft vol carnavalsmaskers, samengesteld waarin tot in detail beschreven staat waar de ambulances staan, hoeveel agenten er zijn ingezet, en waar de veiligheidsmannen in burger hun posities innemen.

Aan de kinderen lijkt de spanning voorbij te gaan. Ze gooien ballen, hopen op een zak snoepgoed bij het touwtjestrekken en staren bewonderend naar de ballerina die op het toneel op het schoolplein iets ingewikkelds met hoepels doet. "Daar doe je het voor. De hele week zijn de kinderen al opgetogen. Ik heb ze de laatste tijd niet zo vaak zien lachen", zegt Blechman.

Nerveus

Volgens de onderwijzeres gaat het bloedige Israëlisch/Palestijnse conflict ook de jeugd niet in de koude kleren zitten. "Ook zij zien het nieuws op tv. Ze zijn nerveuzer dan normaal. Sommigen mogen van hun ouders uit angst voor aanslagen zelfs niet mee op schoolreisjes en het voor de oudere jeugd zo typerende rondhangen in winkelcentra kan ook niet meer."

Rina Golani liep met haar zevenjarige dochtertje Jarden in de optocht mee. Ze geeft toe wel wat nerveus te hebben rondgekeken. "Ik heb het normaal al niet zo op drukke menigten, maar voor je dochter moet je wat over hebben. Het is een goed idee dat de Poerim-viering is doorgezet, je kunt niet stoppen met leven."

Omer Topol zegt de harde realiteit zo veel mogelijk voor zijn drie kinderen te 'filteren'. Ook in zijn jeugd was het niet altijd even veilig, evenmin als in de tijd van zijn vader en grootvader. "Maar ik weiger het normaal te vinden. De hoop op betere tijden geef ik niet op."

Het is een beetje in die houding dat de meeste Poerim-activiteiten in Israël doorgaan. Het past ook bij het feest, waarmee gevierd wordt hoe koningin Esther in het oude Perzië de antisemiet Haman te slim af was. De grootste parade vindt in Holon plaats. Daar worden dinsdag meer dan 100.000 toeschouwers verwacht. Vorig jaar, toen het conflict nog 'vers' was, werd de optocht afgelast.

Ook in Hadera, in het noorden waar veel aanslagen zijn gepleegd, gaat het feest gewoon door. Als een teken van standvastigheid gebeurt dat zelfs in de zaal waar een Palestijnse schutter een bar mitswa-viering verpestte toen hij er zes mensen doodschoot. "De boodschap is, dat we niemand ons leven laten dicteren", zegt burgemeester Israël Sadan.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 23 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.