De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 22 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Feyenoord dichtbij stunt
tegen Glasgow Rangers

   
 

GLASGOW - Feyenoord kan weer een stukje geschiedenis schrijven. Door het knappe gelijkspel (1-1) in de eerste wedstrijd van de vierde ronde om de UEFA Cup kunnen de Rotterdammers volgende week voor het eerst na lange tijd weer eens in de kwartfinale van een Europa-Cuptoernooi komen. De 'Road to Rotterdam', waar half mei in De Kuip de finale gepland staat, werd in de hel van Glasgow op verbluffende wijze ingezet.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x412, 29kb)
Tegen een overmacht van Rangers-verdedigers probeert Bonaventure Kalou zijn weg richting het vijandelijke doel te vinden. De Ivoriaan legt het in deze situatie echter af tegen ijzervreter Lorenzo Amoruso (l) en Fernando Ricksen (r). (Foto: MATTY VAN WIJNBERGEN)
Feyenoord deed eindelijk weer in positieve zin van zich spreken. Maar, m maar eens een stokoud cliché uit de kast trekken, één zwaluw maakt nog geen zomer. Het geluk lachte de ploeg, die het meeste aansprak op de zege maakte, flauwtjes toe. Een zondagsschot van de Japanner Shinji Ono betekende halverwege de tweede helft voor een verrassende en dik verdiende 0-1, maar de Schotten kregen echter een cadeautje in de vorm van een door Barry Ferguson benutte strafschop.

Jammer voor Feyenoord, dat sowieso voor een cruciale periode staat. Zondag staat FC Twente op het programma, donderdag klopt Rangers opnieuw op de deur en twee dagen later is de klassieker tegen Ajax. Tel uit je winst! En dan kan snel gaan met een eventuele titelkandidaat. Uitgeschakeld voor de Nederlandse beker, het landskampioenschap niet meer binnen handbereik, maar wellicht de finale om de UEFA Cup.

Feyenoord verbaasde gisteravond werkelijk vriend en vijand. In de hel van Ibrox (Pierre van Hooijdonk: "Zelfs bij een inworp staan de mensen hier op de banken") moesten de Rotterdammers zien te overleven. Met recht een 'hell of a job'. En dat was ook zo. De Rangers, met de van uit een directors-lounge toekijkende Dick Advocaat, wisten nauwelijks raad met de naar vorm en klasse zoekende opponent van het vasteland. In de dagen voor deze thriller hadden de Schotten hun messen geslepen; niets werd aan toeval over gelaten. De opstelling was van te voren bekend, het enthousiasme van het 50.000 koppen tellende publiek moest het blauwe deel van Glasgow in extase brengen.

Het zijn kleine dingen die soms van doorslaggevende betekenis zijn. Details had Johan Cruyff kunnen zeggen. Vakmanschap is meesterschap, doch de laatste club waar voor Cruyff actief was, kampt met een aantal problemen - een vast elftal bijvoorbeeld - die niet een-twee-drie op te lossen zijn.

Het blijft vreemd dat een coach nog steeds niet weet in wat voor samenstelling hij moet spelen. Los van de waslijst aan geblesseerden - met name de beide backd Pieter Collen en Ramon van Haaren - kan het niet bestaan dat een topclub zoekende in woestijn is. Het is maar goed dat Van Marwijk de beschikking heeft over spelers van 'ouwe jongens krentenbrood', zoals Van Hooijdonk, Paauwe, Bosvelt, Van Wonderen, Zoetebier, Tomasson, Emerton en de gisteravond excellerende Kalou. Acht toppers die zich hebben bewezen. Maar zij maken nog geen elftal; een team dat de tegenstander schrik aanjaagt. Feyenoord heeft gewoon net iets te veel grijze muizen, jongens die het goed menen doch ongeschikt zijn om topduels extra cachet te geven.

Kortom, twijfels kenmerkt dit Feyenoord. Maar, oh wonder, de Rotterdammers deden nauwelijks onder voor de 'Dutch Connection' van de Rangers. Het overtrof zichzelf in positieve zin. Want behalve Fernando Ricksen, Arthur Numan, Michael Mols, Ronald de Boer en de halve Hollander Shota Arveladze, puilt de Rangers-stal van multimiljonair David Murray uit van lieden die het Wilhelmus kunnen zingen, zoals Dick Advocaat, Jan Wouters, Jan Derks, Bert van Lingen en diens vrouw Vera (Paauw).

Maar van het bewierookte Rangers hoefde Feyenoord op deze gedenkwaardige avond weinig vrees te hebben. Sterker, wanneer Kalou (zijn wissel was echt absurd) en Van Hooijdonk ietsje meer precisie aan de dag hadden gelegd, was het reeds voor rust kassa geweest. De volksclub in speelde de meest logische opstelling met Glenn Loovens voor Christian Gyan in de defensie, terwijl Jon-Dahl Tomasson de logische vervanger van de tegen Vitesse debuterende Robin van Persie was. Opmerkelijk was het spel dus van Kalou, de Ivoriaan die Numan hoofdpijn bezorgde door met een paar kwikzilverige bewegingen steeds naar binnen te trekken. De lacune op links blijft al deed Shinji Ono nog zo zijn best. Het wachten is op de volledige rehabilitatie van Leonardo 1. De Braziliaan zat echter niet eens op de bank. En dat is vreemd.

Vreemd, eigenlijk totaal niet verwacht, was in eerste instantie ook het povere spel van de Schotten. Op een paar bevliegingen van de Argentijn Claudio Caniggia na was het echt behelpen voor de 50.000 fans van de 'Gers.' De veel geroemde club kreeg geen enkele kans! Ook Feyenoord bakte er na rust niet veel meer van. Opnieuw was het teleurstellend om Van Hooijdonk in de spits te zien ploeteren. Eén kansje uit een voorzet van Ono is gewoon te weinig.

Maar Feyenoord keerde ten slotte met een gerust hart de veel besproken hel de rug toe en heeft met dit resultaat met verve de 'Road to Rotterdam' ingezet. Helemaal toen Ono een dik kwartier voor tijd via de rug van ex-Feyenoorder Bert Konterman en tot wanhoop van al die uitzinnige Schotse fans de roos trof. Echter tien minuten voor tijd ging de bal op de stip, toen Loovens de Deen Lovenkrands met bal en al onderuit haalde en Ferguson vanaf de stip raak mocht knallen.

In de allerlaatste minuut viel er nog een schaduw over Feyenoord, toen Tomasson volkomen onnodige tegen een gele kaart aanliep (onvoldoende afstand bij een vrije trap op het middenveld!), waardoor de Deen de return in Rotterdam moet missen.

Glasgow Rangers (Sch) - Feyenoord (Ned) 1-1 (0-0). 72. Ono 0-1, 81. Ferguson 1-1 (strafschop). Scheidsrechter: Poulat (Fra). Toeschouwers: 49.441. Gele kaart: Ricksen (Glasgow), Rzasa, Van Hooijdonk, Loovens, Tomasson (Feyenoord).

Glasgow Rangers: Klos; Ricksen, Amoruso, Konterman en Numan; Ferguson, Vidmar en Hughes (82. Latapy); Caniggia, Flo (60. Mols) en Lovenkrands.

Feyenoord: Zoetebier; Emerton, Loovens, Paauwe en Rzasa; Bosvelt, Tomasson en Van Wonderen; Kalou (57. Van Persie), Van Hooijdonk en Ono.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 22 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.