De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 21 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Sparta stevent
af op afgrond

   
 

ROTTERDAM - 'Denk ik aan Sparta, dan.' Zo begint de laatste pagina van het programmaboekje dat Sparta iedere thuiswedstrijd uitgeeft. Vervolgens geeft trainer Frank Rijkaard zijn visie. In het boekje voor de wedstrijd tegen AZ denkt de trainer-coach allereerst aan de toekomst. Het zal hem de nodige hoofdbrekens bezorgen, want denkend aan Sparta zie je snel weer de nacompetitie opdoemen. De Spartanen stevenen immers rechtstreeks op de derde deelname in vier jaar af. AZ kreeg gisteren de zege (0-4) op Het Kasteel namelijk veel te simpel in de schoot geworpen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
AZ-speler José Fortes Rodriquez (l) legt het in de lucht af tegen Sparta-invaller Danny Koevermans. Pas met de lange Schiedammer in de ploeg, krijgt Sparta iets meer greep op de wedstrijd. (Foto: foto Cor Vos)
Na een kwartier stonden de bezoekers uit Alkmaar al op een 2-0 voorsprong. Twee grove persoonlijke fouten zorgden ervoor dat Sparta direct een verloren wedstrijd speelde. Eerst ging Dave van der Meer in de fout. De verdediger heeft een verlaagde aanbieding op zak en begrijpt daar weinig van, omdat hij naar eigen zeggen aan een uitstekend seizoen bezig is. Gisteren maakte hij zelfs de verlaagde aanbieding niet waar. Kenneth Perez profiteerde van de fout, ontweek de uitkomende Frank Kooiman en liftte de bal over Aron Winter, die op de doellijn stond, 0-1.

De huurling kon nauwelijks van de grond komen, omdat hij bijkans vastgezogen werd in de modder. Enige minuten later bleek de overvloedige regenval het veld ook op het middenterrein te hebben veranderd in een moeras. Opnieuw bleek Winter niet lichtvoetig genoeg in dit waterballet en verspeelde de bal aan Barry van Galen. De Haarlemmer had er weer 90 minuten zin in en vond maatje Max Huiberts, die Kooiman simpel kansloos liet: 0-2.

Sparta kon er weinig tot niets tegenover zetten. Pas toen Danny Koevermans de geblesseerde Regi Blinker kwam vervangen en Kooiman met een gehavende schouder plaats maakte voor Victor Kros begreep de ploeg van Rijkaard dat je op zo'n zompige grasmat niet via combinatievoetbal, maar slechts met de opportunistische lange bal kans op succes hebt. Nourdin Boukhari en Koevermans wisten Theo Zwarthoed echter niet te passeren. De jonge AZ-doelman - hij kwam vorige zomer van de A-junioren van Volendam - maakte een goede indruk bij zijn plotselinge debuut. 's Ochtends had Arnold Nijkamp, de vervanger van de geblesseerde Oscar Moens, zich ziek gemeld.

Mocht iemand Sparta nog een kans toedichten; de grauwsluier ging er definitief overheen in de 52e minuut toen Robin Nelisse een knappe individuele actie promoveerde naar 0-3. En Jannes Wolters vlak voor tijd 0-4 scoorde. Met de overwinning speelde AZ zich definitief uit de gevarenzone en werd de oprukkende onrust in Alkmaar met het gelijkspel tegen Ajax en de 0-4 overwinning tegen Sparta in vier dagen tijd de kop ingedrukt. Met elf duels te gaan staat de ploeg van Henk van Stee met een wedstrijd minder gespeeld vier punten los van nummer zestien FC Groningen. De Spartanen staan met een wedstrijd meer gespeeld zeven punten achter op de Groningers.

Wil Rijkaard zijn doelstelling halen en met Sparta de nacompetitie ontlopen dan zal het van het drietal FC Groningen, Roda JC en FC Twente twee clubs achter zich moeten zien te houden. Een schier onmogelijke opdracht gezien het zware programma en gezien het vertoonde spel. Tegen De Graafschap en FC Den Bosch viel qua veldspel enige progressie te bespeuren, maar het bracht geen zege. Slechts uit Brabant werd een puntje meegenomen.

Per wedstrijd levert Sparta een koffertje vertrouwen in. Het valt te hopen dat er nog wel iets in zit voor de volgende wedstrijd, thuis tegen Fortuna Sittard. Want met een nederlaag tegen de Limburgers valt zelfs directe degradatie niet uit te sluiten. Overleeft Sparta die confrontatie dan doet het er verstandig aan zich te richten op de nacompetitie. Dan kan de club daarin alsnog een unieke prestatie neerzetten door voor de derde keer in vier jaar het competitietoetje te overleven. Alhoewel het nooit de intentie is geweest van Sparta en Frank Rijkaard om op die manier van zich te doen spreken dit seizoen.

Sparta - AZ 0-4 (0-2). 3. Perez 0-1, 15. Huiberts 0-2, 52. Nelisse 0-3, 87. Wolters 0-4. Scheidsrechter: Buiting. Toeschouwers: 6000. Gele kaart: Bouchiba (Sparta), Lindenbergh (AZ).

SPARTA: Kooiman - (Kros 6), Bouchiba 5, Nieuwenburg 7, Van der Meer 6, Trommel 5, Mendes da Silva 5.5, Boukhari 5, Winter 5, Sanou 5, Conteh 5, Blinker - (Koevermans 6.5).

AZ: Zwarthoed 6.5, Lee 6, Fortes Rodriquez 6, Wijker 6.5, Opdam 6, Robbemond 6.5 (Wolters -) Van Galen 7, Lindenbergh 6, Perez 6.5 (Buskermolen -), Nelisse 7 (Kromkamp -), Huiberts 7.

Rapporteur: Tinus Bosselaar.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 21 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.