De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 21 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Nederlanders haken
snel af in Ahoy'

Van onze medewerker

   
 

ROTTERDAM - Een treurig weekje voor het vaderlandse mannentennis. Niet één van de vijf Nederlandse deelnemers haalde bij het ABN AMRO-tennistoernooi de tweede ronde. John van Lottum was de laatste die een draai om zijn oren kreeg. Roger Federer bleek gewoonweg veel te sterk voor de temperamentvolle Nederlander (6-3, 6-4). Verkerk, Schalken, Sluiter en Siemerink sneuvelden nog in een spannende strijd. Van Lottum kwam tegen het wonderkind uit Zwitserland gewoonweg klasse tekort.

In het altijd zo fraai aangeklede Ahoy' prijken de namen van de toernooiwinnaars in grote letters aan de muur. Krajicek won in 1995 en in 1997, Jan Siemerink in 1998. En Paul Haarhuis kwam ooit in de finale door voor een dolenthousiast publiek Jevgeni Kafelnikov te verslaan. Maar Haarhuis is bijna met pensioen en Krajicek staat al anderhalf jaar buitenspel. Jan Siemerink deed deze week nog wel een dappere poging om iets moois te laten zien. De winnaar van weleer kreeg niet eens een wildcard, maar knokte zich knap door de kwalificatiereeks. Laat op de dinsdagavond, toen iedereen in de ban was van de schaatsers te Salt Lake City, lukte het Siemerink echter niet door te dringen tot de tweede ronde. Tegen de Kroaat Ljubicic verknalde hij vijf matchpoints in twee tiebreaks. Dat was slecht en sneu tegelijk. 'Jantje' in topvorm had het Nederlandse publiek nog wel een paar wedstrijden enthousiast kunnen krijgen. Maar de Siemerink van 2002 is niet meer dezelfde als de Siemerink van 1998.

Opvallend was dat de Nederlanders het in Rotterdam voornamelijk lieten afweten in de tiebreaks. Zevenmaal moest in de eerste ronde door een Nederlander een barrage worden gespeeld, slechts één keer werd die niet door een buitenlander gewonnen. Schalken zorgde voor geschiedenis door twee keer met 7-0 te verliezen, Siemerink zorgde voor frustratie door een serie matchpoints te verspelen. En het lukte Raemon Sluiter niet zijn beste ballen op de belangrijkste momenten te spelen. De Rotterdamse knuffelbeer vocht als een leeuw, maar verzaakte twee keer op setpoint.

Eigenlijk is het helemaal niet verrassend dat de Nederlandse tennissers momenteel niet koelbloedig zijn op de cruciale momenten. De vaderlandse top staat er op de wereldranglijst namelijk niet zo best voor. Die lijst is de onverbiddelijke graadmeter voor kwaliteit en dat betekent niet leuk tennissen aan het begin van een set. Kwaliteit betekent slagvaardigheid tijdens de ontknoping van een wedstrijd. Op de ranglijst van de afgelopen twaalf maanden staat Sjeng Schalken op plaats 28. Alle andere Nederlanders zijn buiten de tophonderd te vinden.

En wie daar staat, mag slechts af en toe mee doen aan een sterk bezet toernooi. Die moet vooral proberen punten te sprokkelen in de zogenaamde challengers. Die tweederangs toernooien zijn echter niet bijster leerzaam, omdat het niveau gewoonweg te laag is. Voor het doorbreken van dit cirkeltje der subtoppers is een stunt op een sterk bezet toernooi goud waard. Voor het eigen publiek waren de Nederlanders daar de afgelopen dagen niet in staat. Zelfs kopman Schalken deelde in de malaise.

Van Lottum was na zijn nederlaag opvallend rustig en eerlijk. "Deze wedstrijd was voor mij moeilijk, omdat ik bijna nooit op dit niveau speel. Als ik vaker zulk soort wedstrijden speel, zal het vast beter gaan." Van Lottum, die de laatste jaren ver weg zakte, is samen met zijn nieuwe coach Martin Bohm aan een comeback begonnen.

De inwoner van Antwerpen staat inmiddels op nummer 124 van de wereldranglijst en doet het goed op de challengers. Binnenkort speelt hij er weer vier, want voor grote toernooien is hij nooit rechtstreeks geplaatst. Alleen dankzij de wildcard van toernooidirecteur Wim Buitendijk mocht hij in Rotterdam aantreden. Van Lottum wilde Buitendijk daarvoor in het openbaar heel hartelijk bedanken. En volgend jaar wil hij wel weer zo'n kaart.

Rotterdam. Mannen, 965.000 euro. Dubbel, eerste ronde: Haggard/Ullyett (Zaf/Zim) - Haarhuis/Schalken (Ned) 6-3 7-6.

Memphis. Mannen, 900.000 euro. Eerste ronde: Gambill (VSt/3) - Davidenko (Rus) 6-3 7-6, Blake (VSt/8) - Chang (VSt) 6-4 6-4, Sa (Bra) - Ilie (Aus) 6-2 6-0, Björkman (Zwe/6) - Philippoussis Aus) 7-6 7-6.

Buenos Aires. Mannen, 450.000 euro. Eerste ronde: Calleri (Arg) - Kuerten (Bra/1) 6-3 6-7 7-6, Lapentti (Ecu/3) - Olguin (Arg) 4-6 6-1 6-3, Gonzalez (Chi) - Blanco (Spa) 7-5 2-1 (Blanco trekt zich terug), Zabaleta (Arg) - Armando (VSt) 6-7 7-5 6-3.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 21 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.