De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 21 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Edgar Davids heeft
heel wat uit te leggen

   
 

TURIJN - De vervallen voetbaltempel 'Stadio Comunale' in Turijn woensdagochtend. De selectie van Juventus dribbelt onder een bleek winterzonnetje ontspannen uit, na het loodzware Champions League-duel tegen Deportiva La Coruna de avond daarvoor. Dé grote afwezige bij de trainingspartij: de Nederlandse international Edgar Davids.

Bij de wachtende Italiaanse journalisten aan de rand van het trainingsveld is dan al duidelijk dat er iets met de Juventus-vedette aan de hand moet zijn. Davids vertrok na het in 0-0 geëindigde duel dinsdagavond spoorslags uit het stadion, reed naar zijn door een metershoog hekwerk afgeschermd appartement aan de Via Vincenzia Vela om vandaar uit gisteren in alle vroegte te vertrekken. Volgens zijn huishoudster met onbekende bestemming.

Training

Als direct na de training duidelijk wordt dat Davids in zijn eigen land in opspraak is geraakt vanwege vermeende mishandelingen en bedreiging van zijn ex-vriendin, is het Italiaanse sportjournaille binnen de kortst mogelijke keren in rep en roer. Het nieuws dat justitie in Amsterdam een strafrechterlijk onderzoek tegen de middenvelder is gestart, slaat in Turijn, en later op de dag ook in de rest van het voetbalmaffe Italië, in als een bom.

Hoezeer Juventus-coach Marcello Lippi zijn best doet de commotie te sussen (Lippi: "Heren, rustig, rustig. Ik wacht eerst het oordeel van de rechter af"), de Italiaanse sportpers is ervan overtuigd dat de affaire hoe dan ook ernstige consequenties voor Davids zal hebben.

"Juventus zal het officieel nooit toegeven, maar iedereen binnen de club vindt dit verschrikkelijk", zegt Paolo Forcolin, verslaggever van de grootste sportkrant van Italië, de Gazetta dello Sport. "Juventus is een club van standing en stijl en daarin passen geen spelers die zoiets doen", stelt Forcolin. Collega's van 'Tutto Sport' en 'Il Giornale' zijn dezelfde mening toegedaan. "Wat Davids zou hebben gedaan - zijn vrouw bedreigen en afranselen - is in Italië een doodzonde", zegt sportjournaliste Marina Salvetti.

Zoontje

Na afloop van de gebruikelijke persconferentie wordt volop nagediscussieerd over de 'affaire Davids'. Over één punt is iedereen het eens: op het sportieve vlak wordt de 'pitbull' in Turijn nog immer zeer gewaardeerd. Ook in het duel tegen Deportiva was de gedreven middenvelder dinsdagavond één van de uitblinkers. Maar verder hebben de Italianen niet zo veel op met de publiciteitsschuwe Nederlander, die in Turijn voornamelijk zijn eigen weg gaat. "Toen twee jaar geleden zijn zoontje werd geboren, vertelde hij dat niet eens tegen zijn medespelers", zegt verslaggever Paolo Forcolin.

Teammanager Alessio Secco van Juventus weigert zijn sterspeler vooralsnog af te vallen. "We hebben vanochtend het vervelende nieuws uit Nederland gehoord. Dit is heel problematisch voor Edgar, maar we beschouwen het vooralsnog als een privé-kwestie die hij zelf zal moeten zien op te lossen. Ik heb hem net getracht te bellen op zijn mobiele telefoon, maar hij was onbereikbaar. Het kan zijn dat hij naar Nederland is vertrokken, hij heeft vandaag in ieder geval vrij gevraagd en gekregen. Maar we verwachten hem in ieder geval morgen (vandaag, red.) weer op de training."

Waarna de Italiaanse sportpers, die geen woord wil missen van het commentaar van Secco en letterlijk aan zijn lippen hangt, massaal aan het bellen slaat. Nauwelijks een half uur later worden de eerste sportjournaals op de Italiaanse televisie geopend met het nieuws vanuit Turijn. Edgar Davids heeft niet alleen tegenover justitie maar ook in Italië nog heel wat uit te leggen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 21 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.