De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 21 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Stork haalt de broekriem aan
na leeglopen van kas

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Stork haalt de buikriem aan na een boekjaar vol tegenvallers. De salarissen van topbestuurders worden bevroren, de werkmaatschappijen maandelijks afgerekend op hun prestaties en het werkkapitaal teruggedrongen. Tezamen met de eerder aangekondigde banenreductie (ruim 600 werknemers eruit) verwacht het Naardense technologieconcern daardoor in 2002 weer zwarte cijfers te schrijven. Over de omvang van die winst laat het bedrijf zich niet uit.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (500x505, 48kb)
Stork haalt de buikriem aan na een boekjaar vol tegenvallers.
"Een bewogen en enerverend jaar", zo blikte topman Aad Veenman terug op het verlies van €8 miljoen dat Stork gisteren over 2001 presenteerde. Een inzakkende conjunctuur, een buitengewone last van €60 miljoen voor het stutten van de overtollige Capital Assets-activiteiten en hogere aanloopkosten bij de Aerospace-groep (waar over een paar jaar een vette worst van de Joint Strike Fighter wacht) leidden via drie winstwaarschuwingen naar dit financiële leed. Het kwam dan ook bepaald niet als een verrassing dat de bestuursvoorzitter formeel afscheid nam van zijn eerder aangekondigde groeidoelstelling: de beoogde omzet van €3,2 miljard en nettowinst van €224 miljoen in 2004 zijn definitief van tafel.

Verrassend was wel dat de kas van Stork door de magere resultaten is leeggeraakt. Waar het bedrijf jarenlang op een dikke zak geld kon zitten, liepen de liquiditeiten in 2001 terug van €99 miljoen naar nul. Het noodzaakte Stork om extra geld bij de banken te lenen: via kortlopende kredieten moest een aanvullend beroep worden gedaan op de al lopende kredietfaciliteiten.

In zwaar weer zegt Stork financieel evenwel niet te zijn gekomen. De rentedekking (het aantal maal dat de rentelasten uit het bedrijfsresultaat kan worden betaald) liep voor de kernactiviteiten weliswaar terug van 8,6 naar 3,6 (inclusief Capital Assets zakte deze ratio zelfs naar 0,15) en de cash flow bedroeg €152 miljoen negatief, maar het vertrouwen van de banken is ongeschonden, verzekerde financieel directeur Maarten Schönfeld. "De balans van Stork is onveranderd sterk, de solvabiliteit (33,5%, red.) mag zich laten zien. Stork had veel liquide middelen, er is dus geen reden tot zorg. We hebben nog genoeg kredietfaciliteiten."

Zorgen maakt Stork zich wel over de omvang van het werkkapitaal (circa €600 miljoen) - dat moet dit jaar met zo'n 70 à 100 miljoen euro worden teruggebracht. De maatregel is onderdeel van het nieuwe programma 'Stork-wide', dat naast de eerder genoemde maandelijkse verantwoordingsplicht voor de werkmaatschappijen het bundelen van de inkoopkracht en ict-systemen behelst. Ook in het management wordt er geschoven. De directeur van Aerospace Industries, Hans Berends van Loenen, maakt plaats voor de van Fokker Aerostructures afkomstige Kees de Koning. Berends van Loenen krijgt de leiding over Aerospace Services.

De suggestie dat de stappen zouden zijn ingefluisterd door de veertien banken waar Stork zaken mee doet, veegde Schönfeld resoluut van tafel. "Alle maatregelen komen uitsluitend en alleen uit eigen koker; maatregelen ten aanzien van de winstgevendheid en ten aanzien van het werkkapitaal. Er is geen enkele discussie met de banken, we zitten absoluut niet aan het randje. We hebben ongeveer €90 miljoen kort krediet opgenomen en we hebben nog circa 50% van de faciliteit over."

Analisten maken zich evenmin zorgen over de financiele ontwikkelingen bij het technologieconcern, zo blijkt bij navraag. "Ik denk dat dit eenmalig is", zegt Paul Andriessen van SNS-Securities. "De rentedekking is weliswaar fors afgenomen maar het verlies is redelijk beperkt gebleven." Analisten hadden gemiddeld gerekend op een totaalverlies van €15,5 miljoen, dus bijna twee keer zoveel als de uiteindelijke rode cijfers. "Bovendien, Stork heeft een goede verzekering achter de hand", vervolgt de analist. "Er zitten een paar pareltjes in de portefeuille die bij verkoop veel zouden kunnen opbrengen."

Rabo-analist Michel Aupers sluit zich daarbij aan. "Gezien de omstandigheden was het resultaat niet slecht. In 2002 kan Stork een operationeel resultaat van 70 à 80 miljoen euro laten zien. En ik sluit niet uit dat ze toch loeren op een mogelijkheid om de resterende Capital Assets-activiteiten te verkopen (Stork zegt de verkooppogingen gezien het economische klimaat voorlopig te hebben gestaakt, red.). Dan gaat het werkkapitaal ook naar beneden."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 21 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.