De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 21 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Ook zonder mkz-crisis
zou Prolion-dochter omvallen

   
 

VIJFHUIZEN - Zelfs als in maart 2001 geen mond- en klauwzeercrisis was uitgebroken, had Prolion-distributeur AMS Liberty Nederland bv het niet gered. Dat blijkt uit het eerste curatorverslag van bewindvoerder Wim Haafkes. De beursgenoteerde fabrikant van melkrobots noemt de uitbraak van mond- en klauwzeer (mkz) zelf altijd als belangrijkste oorzaak van zijn financiële problemen. Eerder deze maand werden zowel AMS Liberty Nederland als Prolion Sales bv failliet verklaard. Het laatste bedrijf, waarin alle operationele activiteiten van Prolion zijn ondergebracht, onderhandelt met huisbankiers Rabobank en NIB over een doorstart.

AMS Liberty Nederland werd op 17 juni 1998 opgericht, zo roept Haafkes in herinnering. Vóór die tijd nam het in Assen gevestigde Meko Holland de Nederlandse distributie van Prolions melkrobots voor zijn rekening. Prolion was over de wijze waarop dat gebeurde niet tevreden, en besloot de verkoop van de machines zelf ter hand te nemen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 17kb)
Het kantoor van AMS Liberty in Hengelo. De post wordt niet meer opgehaald en de telefoon niet meer beantwoord. (Foto: reinier van willigen)
Het opzetten van een eigen verkooporganisatie kostte veel tijd, energie en geld, zei Prolion-oprichter en oud-topman Piet Oosterling al eens.

Het leidde tot een buitengewone last van ruim €900.000. Een schijntje, vergeleken met de verliezen die de verkooporganisatie sinds 1998 opbouwde.

De laatste drie jaar beliepen die ongeveer €6,8 miljoen, aldus Haafkes. Over het afgelopen boekjaar - dat liep tot 30 juni 2001 - bedroeg het verlies €2,2 miljoen, bij een omzet van €2,4 miljoen.

"De door AMS Liberty verkochte melkrobots zijn zeer storingsgevoelig, waardoor een negatief imago in de markt is ontstaan", constateert Haafkes. Om de afnemers van de melksystemen nog enigszins tegemoet te komen, bood AMS Liberty servicecontracten aan waarop het flink toelegde.

Voor het onderhoud bracht de distributeur op jaarbasis €4.084 in rekening (3% van de gemiddelde aankoopprijs van een melkrobot van €136.134). De werkelijke kosten waren echter €9.529 tot €13.613 (7 à 10% van de gemiddelde aankoopprijs), afhankelijk van de intensiviteit waarmee de melkrobot werd gebruikt. Zo legde AMS Liberty op elk onderhoudscontract jaarlijks dus tenminste €5.445 toe.

"Het is evident dat de uitbraak van de mkz-crisis omstreeks maart 2001 de verkoop van nieuwe machines geen goed heeft gedaan", erkent Haafkes. Niet voor niets werden het afgelopen jaar 'slechts vier' machines verkocht. Maar het negatieve imago van de melkrobots belette sowieso 'een gezonde expansie', constateert de bewindvoerder óók, en de verlieslatende onderhoudscontracten zijn eveneens 'een belangrijke oorzaak' van het faillissement.

Helemaal verloren is de zaak nog niet, meent Haafkes. AMS Liberty heeft een 100%-dochter in Duitsland, dat in het bezit is van de verkooprechten van Prolions robots voor een deel van de Duitse markt. De dochter wordt gedreven vanuit de privéwoning van een beheerder: er zijn nauwelijks bezittingen en 'slechts' tien klanten. Het bedrijf is 'uberschuldet' - het eigen vermogen is negatief - en er zal mogelijk faillissement worden aangevraagd.

Toch heeft Haafkes de indruk dat de verkooprechten van de Duitse dochter 'enige waarde' hebben. Voorwaarde is wel dat er een doorstart komt van Prolion Sales, het enige bedrijf dat Prolions melkmachines - en met name de onderdelen ervoor - nog kan leveren. Een doorstart is ook voor de 22 Nederlandse klanten van AMS Liberty van belang. Komt de doorstart er niet, dan kunnen de duur gekochte melkrobots van Prolion niet meer worden voorzien van nieuwe onderdelen en worden ze binnen de kortste keren onbruikbaar, aldus Haafkes.

De Rabobank heeft bij AMS Liberty en een drietal andere Prolion-bedrijven €11,4 miljoen aan leningen uitstaan, blijkt uit het curatorverslag. Daar staan als zekerheden de voorraden en inventaris van Prolion tegenover en, volgens de Rabobank zelf, ook de vorderingen die de fabrikant van melkrobotten heeft op zijn afnemers. Haafkes heeft wat dat laatste betreft de stukken waaruit dat blijkt nog niet van de Rabo ontvangen, zegt hij.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 21 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.