De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 21 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  LAURUS ONDERUIT DOOR UITBLIJVEND OVERNAMENIEUWS
Damrak opnieuw lager
   
 

AMSTERDAM - Een richtingloze dag op de Amsterdamse aandelenbeurs eindigde voor veel fondsen in het rood. Laurus werd door beleggers van de hand gedaan na een uitblijvende bevestiging van een mogelijke overname door een Amerikaanse investeerder. Het noodlijdende supermarktconcern moest flink achteruit na de indrukwekkende koerssprongen van eerder deze week. De AEX sloot ruim een half procent, ofwel 2,62 punten in de min op 480,04. De Midkap-index deed het iets minder slecht met een verlies van 1,85 punten, ofwel 0,4% op 487,91.

Een positief begonnen Wall Street haalde Amsterdam en de andere Europese beurzen gistermiddag in eerste instantie wat omhoog, maar toen de Nasdaq-beurs weer omlaag dook, bleek winst voor de meeste Europese beurzen een stap te veel te zijn. Verlies was er vooral voor de technologiefondsen, financiële waarden en uitgeverijen.

De financiële waarden hadden gisteren opnieuw last van het Fortis-effect. Dinsdag trok Fortis de collega-financials reeds omlaag door met een late winstwaarschuwing te komen. De echo van de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar, die zelf ruim een procent verloor op €24,52, klonk nog luid na op het Damrak. Zodoende tikte Aegon 1,4% af op €24,20 en werd ING 1,7% minder waard op 26,20. Alleen ABN Amro won ruim een half procent op €19,37.

Philips had te lijden onder de negatieve technologie-tendens. Het aandeel stond op een gegeven moment ruim 3% in de min. Positieve geluiden van de Amerikaanse branchegenoot Texas Instruments (blijft bij voorspelling break-even over eerste kwartaal) krikte de koers van het elektronicaconcern iets op, waardoor het de handelsdag nog maar 2% lager afsloot op €29,39. Chipgerelateerde fondsen zoals ASML, ASM International en Besi hadden meer baat bij het bericht van Texas Instruments. Alledrie klommen zij uit het rood.

Laurus stond gisteren plotseling in een negatief daglicht. De overnamegeruchten die de supermarktketen begin deze week nog met ruim 15% opdreven tot €4,44 worden nog altijd niet bevestigd.

In de markt doet het verhaal de ronde dat de Amerikaanse investeerder Kohlberg Kravis Roberts in gesprek is met het bankensyndicaat dat Laurus afgelopen jaar voor de ondergang behoedde. Voor een deel van de beleggers was de in de laatste dagen gemaakte winst mooi genoeg. Vervelende ontwikkelingen in een Spaanse rechtszaak waarin het bedrijf betrokken is, deden de koers van het aandeel ook al geen goed, waardoor Laurus 7,7% achteruit moest op €4,10.

Het aandeel KPN, dat in de middag in Amsterdam een winst van enkele procenten pakte, moest dat aan het eind van de handelsdag weer grotendeels inleveren. Het aandeel sloot €0,01 hoger op €5,21. Alleen handelshuis Hagemeyer, chemieconcern Akzo en postbedrijf TPG wisten gisteren meer dan een procent winst te pakken op de AEX. Hagemeyer komt volgende week met cijfers, TPG vandaag en Akzo morgen.

Beleggers zijn volgens een handelaar vol vertrouwen over de aanstaande publicatie van de TPG-cijfers. "Er zijn geen mededelingen gedaan dat het tegenzit. Iedereen gaat uit van een winst van ongeveer 20%. De aandacht zal dan ook niet zozeer uitgaan naar de cijfers. Interessanter is wat ze gaan zeggen over het lopende jaar", aldus een analist.

De negatieve stemming op de Amsterdamse beurs paste goed bij een recent verschenen onderzoeksrapport van drie specialisten van the London Business School, waarin zij de verwachting uitspreken dat beleggers in de toekomst minder opbrengsten kunnen verwachten van hun aandelen.

Het onderzoek van de Britten richt zich op de opbrengsten sinds 1900 uit aandelen, obligaties en valutahandel in Nederland en vijftien andere grote markten. ABN Amro, sponsor van het onderzoek, voorziet dat tegenvallende aandelenwinsten ook negatieve gevolgen zal hebben voor de beloning van vermogensbeheerders. Daarentegen zal er een toenemende vraag zijn naar beheerders die bovengemiddelde prestaties leveren.

De weinig optimistische onderzoekers melden dat twee achtereenvolgende jaren met negatieve opbrengsten uit beleggingen in de afgelopen eeuw zeker geen uitzondering zijn geweest. In 16% van de tweejaarlijkse periodes deed dit doemscenario zich voor. Een schrale troost is dat het nóg erger kan: drie achtereenvolgende verliesjaren kwamen ook voor, zij het in 'slechts' 6% van de onderzochte periode.

Bart Mos




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 21 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.