De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 21 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Hof steunt rijke Nederbelg
   
 

AMSTERDAM - Enkele honderden directeuren-grootaandeelhouders (dga's) die in de jaren negentig naar België verhuisden met medeneming van hun pensioen, hoeven in Nederland toch geen inkomstenbelasting te betalen. Dat heeft het Gerechtshof in Den Bosch in een recente uitspraak bepaald.

De uitspraak is van belang voor Nederbelgen van wie de belastingaanslag nog niet onherroepelijk vaststaat. Hiervoor moeten zij wel bezwaar of beroep hebben aangetekend. Zij hoeven met terugwerkende kracht de gevorderde inkomstenbelasting over hun pensioenkapitaal niet te betalen. Naar schatting gaat het om een totaalbedrag van enkele tientallen miljoenen euro's.

Het ministerie van Financiën geeft geen commentaar op de uitspraak. Een woordvoerder wil wel kwijt "dat de Nederlandse Staat tegen de uitspraak in cassatie gaat bij de Hoge Raad".

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
Pensioenvluchters krijgen alsnog gelijk ten koste van oud-staatssecretaris van Financiën Vermeend. (Foto: Dijkstra bv)
In 1998 stelde de toenmalige staatssecretaris Vermeend (Financiën) paal en perk aan de toenemende pensioenvlucht naar België. Bij pensioenoverdracht van een Nederlandse naar een Belgische verzekeraar moest eerst aan de grens worden afgerekend. Vermeend wilde zo voorkomen dat de Nederlandse schatkist vele miljoenen euro's zou mislopen.

Voor dga's was het tot de invoering van het nieuwe belastingstelsel per 1 januari 2001 zeer aantrekkelijk hun pensioen in België uit te laten keren of in een keer af te kopen. In beide gevallen moet bij onze zuiderburen maximaal 18% belasting worden betaald (afhankelijk van leeftijd en soort verzekering). Het hoogste tarief inkomstenbelasting in Nederland was toen 60% (nu 52%). Het was zelfs mogelijk na een jaar in België te hebben gewoond, terug te keren naar Nederland. Vermeend nam daarom niet voor niets vooral het 'afkopen ineens' op de korrel.

Volgens Monique Ligtenberg, hoofdredacteur van de fiscale nieuwsdienst Fiscaal up to Date, torpedeert het hof nu alsnog "allerlei trucs die Vermeend bedacht om de heffingsbevoegdheid over pensioenaanspraken van geëmigreerde dga's naar Nederland te halen".

Hans van den Hurk, hoofd Europese fiscale praktijk bij Andersen, noemt de uitspraak "in de lijn der verwachting. De wetenschappelijke wereld vond al veel langer dat Financiën met kunstgrepen het Belastingverdrag met België eenzijdig frustreerde". Het hof betoogt dit ook. Van den Hurk verwacht dat de Hoge Raad de redenering van het hof overneemt. "Ik kan me niet of nauwelijks voorstellen dat de Hoge Raad anders beslist".

Met de invoering van het nieuwe belastingstelsel is inmiddels een nieuwe situatie ontstaan rond dga's en pensioenvlucht.

Vanaf begin 2001 wordt door de fiscus op het moment vlak voor emigratie een zogenoemde conserverende aanslag opgelegd over de waarde van de pensioenrechten. Dit is een aanslag die nog niet onmiddellijk hoeft te worden betaald. Als de pensioenrechten na emigratie worden afgekocht, wordt het uitstel van betaling ingetrokken. Zowel Van den Hurk als Ligtenberg acht evenwel ook deze nieuwe constructie omstreden. Hierdoor zou opnieuw de heffingsbevoegdheid van België worden gefrustreerd. Tevens zou de conserverende aanslag in strijd zijn met Europees verdragsrecht.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 21 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.