De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 21 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Nog hardere aanpak
Palestijnen verwacht

Van onze correspondent

   
 

TEL AVIV - Na dagen van zwaar geweld heeft de Israëlische premier, Ariel Sjaron, gisteren een nieuw actieplan aangekondigd, waarmee hij de Palestijnen op de knieën wil dwingen. Gisteren was nog niet veel te ontdekken over de nieuwe strijdwijze. Zoals de gewoonte is geworden voerden de Israëlische strijdkrachten weer diverse bombardementen uit op Palestijnse doelen. Daarbij werd ook het hoofdkwartier van de Palestijnse leider Jasser Arafat in Ramallah geraakt. Niemand raakte daarbij gewond. Arafat greep de kans aan om voor de internationale pers te verklaren "dat niemand de Palestijnen angst aan kan jagen".

De heftigheid van de Israëlische reactie lijkt wel te zijn toegenomen. Bij de beschietingen van Palestijnse posten werden ten minste 15 Palestijnen, onder wie 12 agenten gedood. Volgens de woordvoerder van Sjaron, Raanan Gissin, zijn de maatregelen "nog maar een klein voorproefje van de operaties die uitgevoerd zullen worden om een einde te maken aan de terreur."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 21kb)
. (Foto: EPA)
Gissin lichte wel een tipje van de sluier op van het actieplan van Sjaron waar weinig over bekend is gemaakt. Daarbij lijkt het principe oog om oog, tand om tand opgeld te doen en zal het leger zich meer direct te gaan richten op militante organisaties zoals Hamas en de Islamitische Jihad. "Als ik hen was, zou ik goed nadenken waar ik 's nachts ga slapen", aldus Gissin.

Tot nu toe concentreerde Israël zich vooral op de Palestijnse Autoriteit, die men verwijt niets te doen het radicale deel van de bevolking in toom te houden.

Sjaron staat onder grote interne druk om zijn tanende gezag te herstellen in een week waarin de Palestijnen diverse 'successen' boekten, zoals de vernietiging van een voorheen oppermachtig geachte Israëlische tank en de geslaagde Palestijnse aanslag op een Israëlische controlepost waarbij zes soldaten werden gedood.

De Palestijnen lijken zich nu meer te concentreren op acties in bezet gebied die vooral tegen Israëlische soldaten en de joodse nederzettingen zijn gericht. Ze hopen zo minder last te hebben van de wereldopinie die in de regel meer geschokt is als er in Israël zelfmoordaanslagen worden gepleegd waarbij onschuldige burgers omkomen. Slachtoffers onder de kolonisten gelden in Palestijnse ogen als militaire verliezen omdat ze zich bewust in bezet gebied hebben gevestigd.

Marwan Barghoeti, een belangrijke voorman van de Fatah-beweging van Jasser Arafat in Ramallah, gaf gisteren toe dat dit de nieuwe tactiek is. "We concentreren ons nu op de checkpoints, dat zijn dé symbolen van de Palestijnse vernedering onder de Israëlische bezetter."

Het is een tactisch besluit, maar het zal door de Palestijnen zeker als weer een teken van zwakte van het eens zo gevreesde Israëlische leger worden uitgelegd. Zelfs in een deel van de Israëlische pers is er kritiek op het eigen leger dat "in plaats van de jager de gejaagde is geworden".

Aan Sjaron is nu de taak om het ontzag voor het leger weer te herstellen. Probleem is dat de premier heen en weer wordt geslingerd tussen de rechter- en de linkerflank van zijn kabinet van nationale eenheid. Rechts Israël en de kolonisten eisen van Sjaron dat hij alle Palestijnse gebieden bezet en desnoods de Palestijnen de grens met Jordanië overjaagt.

Links vindt dat Israël moet gaan onderhandelen en zich uit de Palestijnse gebieden moet terugtrekken.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 21 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.