De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 21 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Aanklager laat steekje vallen
bij getuigenis Milosevic-proces

   
 

DEN HAAG - In het proces tegen de ex-president van Joegoslavië, Slobodan Milosevic, is gisteren voor het eerst een slachtoffer van de ten laste gelegde misdaden opgeroepen als getuige. De ondervraging door de Braziliaanse aanklager Cristina Romano van de 49-jarige boer Agim Zeqiri die bij het geweld in Kosovo in 1999 zestien familieleden verloor, was volgens toehoorders van een belabberde kwaliteit.

Aanklager Romano vergat de getuige relevante informatie te vragen die voor de zaak belangrijk zou zijn. Pas door vragen van voorzittend rechter Richard May kwam naar voren dat Zeqiri zestien familieleden heeft verloren, die in leeftijd varieerden van anderhalf tot 62 jaar. Wat Romano wel deed, was haar zaak verzwakken door te vragen of Zeqiri wel eens het Kosovo-Bevrijdingsleger (UCK) had geholpen. Zeqiri gaf dat toe.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 13kb)
Mira Markovic (Foto: EPA)
Milosevic maakte meteen een aantekening, ter voorbereiding van zijn ondervraging van de getuige, het zogeheten kruisverhoor. Daarbij wilde Milosevic het fijne weten van Zeqiri's steun aan het separatistische guerrillaleger. De Kosovo-Albanezen uit zijn dorp steunden het UCK met voedsel en kleding. De honderden guerrillastrijders in de streek beschikten over automatische wapens en machinegeweren, zo gaf de boer toe tijdens de ondervraging door Milosevic.

De ex-president van Joegoslavië heeft de bloedige gebeurtenissen in Kosovo in 1999 steeds omschreven als een "strijd tegen het terrorisme". Zeqiri vertelde de rechters van het Joegoslavië-Tribunaal over de onderdrukking van de Kosovo-Albanezen door de Servische politie en het Joegoslavische leger in 1998-1999.

De boer, een moslim, behoorde tot de honderdduizenden Kosovo-Albanezen die in 1999, na het begin van de NAVO-bombardementen, vluchtten naar de buurlanden Macedonië en Albanië. Volgens de aanklagers van het Tribunaal gebeurde dat uit vrees voor politie en leger; volgens de aangeklaagde Milosevic vluchtten de Kosovaren voor de NAVO-bombardementen.

Aan het einde van de zitting, toen Milosevic zijn papieren bij elkaar raapte, keek Zeqiri even schichtig naar zijn voormalig staatshoofd. Tijdens het kruisverhoor had de boer de blik van de ex-president gemeden of hem de rug toegekeerd.

Milosevic vroeg May om "urgente" aandacht voor een "volstrekt persoonlijk probleem". Milosevic: "Gisteren kwam de directeur van de gevangenis naar mij toe en zei dat het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken mijn vrouw geen visum wil geven." May beloofde dat hij de zaak zal opnemen met de griffie.

Milosevic is zeer gehecht aan zijn echtgenote, Mira Markovic. Het was voor het eerst dat Milosevic May om hulp vroeg. "Vandaag heeft hij voor het eerst om iets gevraagd. Mira is zijn zwakke punt", merkte een Joegoslavische journalist op.

(ANP)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 21 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.