De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 21 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Bush roept Korea's
op tot hereniging

   
 

SEOEL - De Amerikaanse president George Bush heeft het "despotische" Noord-Korea gisteren opgeroepen zich te verenigen met het "vrije" Zuid-Korea. "Geen land hoort een gevangenis te zijn voor zijn eigen volk", zei Bush tijdens een bezoek aan de gedemilitariseerde zone tussen de beide Korea's.

Enkele uren eerder verzekerde de president dat hij niet dreigde met militaire actie toen hij Noord-Korea, Iran en Irak de "As van het kwaad" noemde. "Wij zijn niet van plan Noord-Korea binnen te vallen", zei Bush op een persconferentie met zijn Zuid-Koreaanse ambtgenoot Kim Dae-jung.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 13kb)
VS-president George Bush (rechts) met adviseur Rice. (Foto: AP)
"Mijn visie is helder", zei Bush. "Ik zie een schiereiland dat op een dag verenigd is door handel en samenwerking in plaats van verdeeld door prikkeldraad en angst", orakelde de president. "Als landen vrijheid omarmen vinden zij economische vooruitgang. Als landen de regels van de moderne wereld accepteren, vinden zij de voordelen van de moderne wereld. Als landen mannen en vrouwen waardig behandelen, vinden zij ware grootsheid", verklaarde Bush.

Geen oorlog

Veel Zuid-Koreanen reageerden opgelucht na de uitspraken van Bush. "Bush zei dat er geen oorlog komt op het Koreaanse schiereiland en dat is goed", zei een taxichauffeur. "Ik heb weinig op met Noord-Koreanen, maar wij moeten met elkaar leven als buren."

Een 56-jarige huisvrouw zei blij te zijn dat Bush zijn uitspraken over Noord-Korea heeft gematigd. "Ik begrijp hoe Amerikanen zich voelen na de terroristische aanslagen van 11 september, maar Amerikanen moeten ook proberen te begrijpen dat mensen in andere delen van de wereld in andere omstandigheden leven."

De honderden anti-Amerikaanse activisten die gisteren slaags raakten met de oproerpolitie protesteerden echter hevig tegen het bezoek van Bush aan Zuid-Korea. De demonstranten gooiden met flessen en sloegen met knuppels in op de politie. Sommigen droegen sjaals met leuzen als "Wij zijn tegen de Verenigde Staten" en "Bush is de As van het kwaad".

De protestmars, die zeker 2.000 deelnemers trok, begon vreedzaam maar escaleerde toen demonstranten een Amerikaanse vlag wilden verbranden. Veel van de betogers waren boeren die klaagden dat zij in hun bestaan worden bedreigd door goedkope importproducten. "Wij boeren voeren een strijd om het bestaan omdat de Verenigde Staten Zuid-Korea onder druk zetten om zijn rijstmarkt te openen", zei een van de boeren.

Hoewel de president zich uitsprak voor vrede op het Koreaanse schiereiland nam hij geen blad voor de mond over zijn ideeën over Noord-Korea en noemde hij Noord-Koreanen zelfs "kwaadaardig". Noord-Korea moet volgens Bush aantonen dat het geen bedreiging vormt voor Zuid-Korea en andere Amerikaanse bondgenoten. Bush zei de Noord-Koreaan pas te zullen vertrouwen als deze laat zien dat hij beschikt "over een goed hart dat geeft om de bevolking van zijn land". De Noord-Koreaanse staatsradio sloeg terug door de VS te beschuldigen van oorlogszucht.

De Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung benadrukte dat er geen conflicten zijn tussen zijn beleid van verzoening en de harde woorden van Bush. "Ik denk dat er geen verschil van mening is", zei Kim. Kim voert al vijf jaar een zogenaamd 'zonneschijnbeleid': overleg voeren met het gesloten noorden om de communistische leider Kim Jong Il via persoonlijk contact en hulpleveranties te bewegen nu eindelijk serieus over vrede te gaan onderhandelen.

Het beleid, dat door Japan en China wordt gesteund, heeft tevens tot doel om inzicht te krijgen in het raketprogramma van het noorden, dat door velen in de regio als zeer bedreigend wordt ervaren.

Aan de vooravond van het bezoek van Bush heeft Seoel opnieuw aan Pjongjang gevraagd de vredesbesprekingen te hervatten, maar het noorden reageerde alleen met een cryptische mededeling dat het raketprogramma enkel defensief van aard is. Vandaag zet Bush zijn reis voort met een bezoek aan China.

(AP)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 21 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.