De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 21 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Medische opstand tegen
verbod op aidsremmers

Van onze correspondent

   
 

JOHANNESBURG - Zuid-Afrikaanse artsen, ziekenhuizen en een aantal provincies zijn in opstand gekomen tegen president Thabo Mbeki's verbod op het toedienen van aids-remmers in staatsziekenhuizen. In sommige provincies krijgen seropositieve zwangere vrouwen op grote schaal en in het diepste geheim het middel Nevirapine toegediend om het ongeboren kind te beschermen tegen aids-besmetting. In andere provinciale ziekenhuizen gebeurt dat openlijk en met goedkeuring van het provinciale bestuur.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (213x296, 11kb)
Mbeki (Foto: EPA)
Dat mag niet, zegt Mbeki. In zijn opvatting is nog niet bewezen dat deze aids-remmer veilig is. "De bijwerkingen zijn bijzonder riskant", zegt Mbeki bij herhaling als hij weer eens moet uitleggen waarom Zuid-Afrika geen gebruik maakt van het aanbod van de fabrikant van Nevirapine om het medicijn vijf jaar lang gratis te verstrekken. Mbeki is er niet van overtuigd dat aids door het hiv-virus wordt veroorzaakt, een opvatting die door alle gerenommeerde wetenschappers in de wereld als idioot is bestempeld.

Zonde

Vorige maand noemde het hoofd van de Anglicaanse kerk van Zuid-Afrika, aartsbisschop Ndungane, de houding van Mbeki "een zonde begaan tegen God en het volk van Zuid-Afrika". Ndungane: "Als het leven van een kind afhangt van een medicijn en dat kind krijgt het niet, dan is dat immoreel, dat is een zonde."

Oud-president Nelson Mandela heeft zijn opvolger Mbeki opgeroepen "niet alleen maar te praten over aids, maar er ook iets aan te doen". Tijdens een zeven uur durende ontmoeting tussen de twee (en hun adviseurs) werd de onenigheid over aids bijgelegd en de furore die door Mandela's kritiek was ontstaan afgedaan als "een communicatiestoornis".

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 11kb)
Dinkle Mkahine woonde in een tehuis voor terminale patiënten in het Zuid-Afrikaanse Roodepoort, waar deze foto in december 2001 werd genomen. Het meisje bezweek zondag 3 februari aan de gevolgen van aids. (Foto: AP)
De aids-remmers, die niet alleen bestemd zijn voor zwangere vrouwen maar ook voor slachtoffers van een verkrachting, worden door artsen en verpleegkundigen ziekenhuizen binnengesmokkeld. Alleen al in de provincie Gauteng (rond Johannesburg) worden aids-remmers in minstens 20 ziekenhuizen in het geheim toegediend. Die geheimzinnigheid is binnenkort niet meer nodig. De ANC-regering van Gauteng is in opstand gekomen tegen Thabo Mbeki's omstreden aids-opvattingen en gaat over drie maanden in de staatsziekenhuizen van Gauteng gratis aids-remmers verstrekken.

Ontslagen

In de provincie Mpumalanga (voormalig Transvaal) is het hoofd van een van de grootste ziekenhuizen ontslagen omdat hij zich openlijk verzette tegen het regeringsbeleid. Dr. Thys von Mollendorf was tot voor kort geneesheer-directeur van het Rob Ferreira Hospitaal in Nelspruit maar staat nu op non-actief, samen met een tiental andere artsen en verpleegkundigen die ook aids-remmers toedienden.

Von Mollendorf: "We zouden onze eigen gedragscode overtreden als wij niet alles zouden doen om levens te redden."

De Medische Tuchtraad van Zuid-Afrika is het daar van harte mee eens. Deze tuchtraad, benoemd door de overheid, overtreedt hiermee de landswetten, maar is nog niet door Mbeki op de vingers getikt.

In een andere provincie, Kwazoeloe-Natal (KZN), wordt het verbod op aids-remmers openlijk en officieel genegeerd. In KZN regeert niet het ANC, maar de Inkatha. Gebruikmakend van de grote mate van zelfbestuur die de Zuid-Afrikaanse provincies volgens de grondwet hebben, heeft KZN het aanbod van de Nevirapine-producent om het middel gratis te verschaffen met beide handen aangegrepen. Net als de provincie Oost-Kaap die al vorig jaar, toen het nog door de Democratische Alliantie (DA) werd bestuurd, openlijk aids-remmers beschikbaar stelde.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 21 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.