De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 21 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Fortuyn haalt
nu 16 zetels

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De lijst Pim Fortuyn zou, als er nu verkiezingen worden gehouden, goed zijn voor maar liefst 16 zetels in de Tweede Kamer. Vooral een groot deel van de Leefbaar Nederland-aanhangers stapt over naar de weggestuurde lijsttrekker, zo blijkt uit een gisteren bekendgemaakte peiling van onderzoeksbureau Nipo.

Opvallend is ook dat PvdA en VVD in deze peiling in een nek-aan-nekrace verwikkeld zijn om de grootste partij te worden.

Ruzies

Ondanks de ruzies en het vertrek van Fortuyn blijft ook Leefbaar Nederland het echter opvallend goed doen in de peilingen. De partij van voorzitter Jan Nagel blijft nieuwe kiezers aantrekken en kan ook zonder de aanhangers van Fortuyn op 9 zetels rekenen.

De cijfers van Nipo wijken overigens fors af van de laatste peiling van onderzoeksbureau Interview-NSS.

Daarin haalden Fortuyn en Leefbaar Nederland respectievelijk 4 en 16 zetels. Hierin was het vertrek van Fortuyn echter nauwelijks verwerkt en bij veel ondervraagden nog niet bekend.

Uit nader onderzoek van de Nipo-uitkomsten blijkt verder dat van de personen die overwegen op de lijst van Pim Fortuyn te gaan stemmen 67% afkomstig is van Leefbaar Nederland. Verder haalt Fortuyn 10% van zijn stemmen weg bij het CDA en 3% bij zowel PvdA, VVD als SP.

De lijst Pim Fortuyn en Leefbaar Nederland zouden samen dus goed zijn voor maar liefst 25 Kamerzetels als er nu verkiezingen worden gehouden en zijn daarmee even groot als het CDA, dat in de peiling eveneens op 25 zetels uitkomt. De partij van voorman Balkenende levert daarmee 4 zetels in.

PvdA-leider Melkert en zijn VVD-opponent Dijkstal vechten volgens Nipo een fel gevecht uit over wie straks de grootse partij wordt. Beide zouden goed zijn voor 34 zetels, hetgeen voor de PvdA een fors verlies van 11 zetels betekent. De VVD levert 'slechts' 4 Kamerzetels in.

Ook deze cijfers wijken daarmee fors af van de recente peiling van bureau Interview-NSS, dat de PvdA duidelijk de grootste ziet worden (39 zetels) en met name de VVD zo'n 10 zetels ziet verliezen aan Fortuyn en anderen.

D66 blijft het in de peilingen slecht doen. De partij van lijsttrekker De Graaf zou als er nu verkiezingen worden gehouden halveren van 14 naar 7 zetels. De paarse partijen PvdA, VVD en D66 komen daarmee uit op 75 zetels en verliezen nipt hun meerderheid.

GroenLinks moet volgens het Nipo ook inleveren, waardoor lijsttrekker Rosenmöller op 9 zetels kan rekenen, ofwel een verlies van 2 zetels.

De Socialistische Partij en de ChristenUnie groeien daarentegen beide van 5 naar 6 zetels, terwijl de SGP op 3 zetels blijft staan.

Overigens zou volgens het Nipo de Verenigde Senioren Partij (VSP) met 1 zetel haar entree in de Tweede Kamer maken.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 21 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.