De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 21 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Werklozen op banenmarkt
vragen massaal keuring aan

   
 

door Arianne Mantel AMSTERDAM - Op de Amsterdamse Megabanenmarkt, waarbij 40.000 werklozen worden opgeroepen om te kijken of ze niet aan het werk kunnen, blijken enorm veel medische keuringen te worden aangevraagd. Uit de eerste 1300 medische onderzoeken blijkt dat 54 procent volledig arbeidsgehandicapt is. "Dat betekent dat 46 procent wel kan werken en eerlijk gezegd hadden we verwacht dat zou blijken dat dat percentage veel hoger zou liggen," aldus woordvoerder Mensink van de banenmarkt. "We dachten dat er meer gesjoemeld zou worden met gezondheidsargumenten, maar die veronderstelling moeten we bijstellen."

Een ander opvallende tendens is volgens Mensink het aantal uitkeringstrekkers dat zich sinds de opening van de Megabanenmarkt in november vorig jaar spontaan meldt bij werkgevers. Stadstoezicht en Parkeerbeheer noteren veel zelfmelders. De NV Werk meldt 1000 nieuwe klanten en Maatwerk zegt 250 zelfmelders meer per maand dan normaal binnen te krijgen.

Uit de jongste cijfers blijkt dat nu van 1125 mensen de uitkering (tijdelijk) is stopgezet omdat ze niet hebben gereageerd op de (aangetekende) oproep. Tot half februari zijn bijna 18.500 mensen opgeroepen en daarvan zijn 11.500 personen op komen dagen, een opkomstpercentage van 63%. Dit is nog steeds stijgende lijn, want de eerste maanden van de Megabanenmarkt gaf slechts 40 procent gehoor aan de verplichte oproep.

Tien procent van de opgeroepen werklozen (1164) is in bemiddeling naar een baan, 136 zijn aan het werk en 1224 mensen zijn in een traject op weg naar werk geplaatst. Vooral Maatwerk blijkt een grote doorverwijzing te krijgen van werklozen via de Megabanenmarkt. Maatwerk neemt personen in dienst, zorgt voor scholing, begeleiding en plaatsing bij een werkgever en deze kan later besluiten deze persoon zelf in dienst te nemen. Sinds de opening van de Megabanenmarkt in november vorig jaar zijn, afgezien van de zelfmelders, 415 cliënten naar Maatwerk doorverwezen. Daarvan zijn er 24 aan het werk en 56 voorgedragen bij werkgevers. Nog 220 mensen zitten in de intake-fase.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 21 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.