De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 21 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Melkert valt Dijkstal aan
   
 

door Sjuul Paradijs AMSTERDAM - PvdA-leider Melkert eist dat VVD-leider Dijkstal zijn plan om de onroerendezaakbelasting (ozb) in de komende kabinetsperiode af te schaffen onmiddellijk van tafel haalt. De socialistische voorman stelt de 'geloofwaardigheid' van Dijkstal en de VVD als coalitiepartner ter discussie als de liberalen onder de huidige stagnerende economische groei de lastenverlichting van meer dan € 11 miljard in stand laten. Volgens Melkert is de afschaffing van de lokale belasting volstrekt onbetaalbaar.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 25kb)
Ad Melkert bezocht op zijn werkbezoek het Sloterparkbad in Amsterdam.
Aanleiding voor de eerste harde aanval van Melkert in deze verkiezingscampagne op zijn tegenvoeter Dijkstal, zijn de sombere economische vooruitzichten van het Centraal Planbureau voor volgend jaar. Na een bereikt begrotingsoverschot dreigt er volgend jaar opnieuw een tekort.

Verontrustend

Volgens Melkert zijn de tegenvallers zeer verontrustend. "Je kan niet met droge ogen volhouden dat dit het moment is voor een algemene lastenverlichting. Blijft Dijkstal hierbij, dan komt de geloofwaardigheid van de VVD onder grote druk te staan", aldus Melkert in een gesprek met deze krant. "Ik snap niet waar je het geld hiervoor vandaan wilt halen."

De PvdA-leider garandeert dat als zijn partij weer meedoet aan een nieuw kabinet, er geen nieuw financieringstekort zal ontstaan, ondanks de tegenvallers die door het CPB worden voorspeld. Melkert zet zich fel af tegen oplopende tekorten elders in Europa, onder meer in Duitsland. "Er komt geen tekort", stelt Melkert. "Afschaffing van de staatsschuld blijft voor ons nummer één!"

Melkert is bereid om het tempo van de voorgenomen miljardeninvesteringen in onder meer zorg en onderwijs te vertragen als blijkt dat er onvoldoende geld is om alles te betalen. Dat betekent dat niet alle plannen, die zijn vastgelegd in het PvdA-verkiezingsprogramma, in de komende kabinetsperiode kunnen worden uitgevoerd. "De eerste helft van de komende kabinetsperiode zal zeer krap bemeten zijn. Ik spreek andere partijen daar dan ook op aan om hiermee rekening te houden", zegt Melkert.

Behalve de uitval naar Dijkstal pakt Melkert ook Leefbaar Nederland en Pim Fortuyn hard aan. De PvdA-voorman laat geen spaan heel van de financiële onderbouwing van het verkiezingsprogramma van Leefbaar Nederland. Fortuyn komt volgende maand pas met zijn wensen.

"Het wordt de hoogste tijd dat het duo Nagel en Fortuyn eens duidelijk maakt hoe ze het allemaal gaan betalen", aldus Melkert. "Ik wil wel eens weten hoe ze hun programma denken rond te breien. Het is echt schandalig dat ze hiermee de boer opgaan."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 21 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.