De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 21 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Sombere cijfers CPB
schokken Tweede Kamer

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De grote partijen in de Tweede Kamer hebben gisteren geschrokken gereageerd op het negatieve beeld dat het Centraal Planbureau (CPB) schetst voor de werkloosheid en overheidsfinanciën in 2003. Net als minister Zalm (Financiën) nemen ook PvdA, VVD, CDA en D66 de sombere CPB-cijfers echter nog met de nodige korrels zout, omdat de economische groei volgend jaar wel een duidelijke verbetering laat zien.

"Dit is slechter dan verwacht. Als dit klopt zullen we het beleid dus moeten bijstellen", aldus VVD'er Van Beek, die de cijfers eerst goed wil bestuderen.

Ook PvdA'er Crone had graag een positiever beeld gezien. "Het valt tegen, maar aan de andere kant wisten we dat 2003 door het naijleffect van lagere belastinginkomsten met een dip zou beginnen", aldus de PvdA'er.

Wegpoetsen

D66 rekent er net als beide coalitiegenoten echter op dat Zalm het dreigende tekort voor 2003 met aanpassingen nog kan wegpoetsen. "Zalm moet gewoon zorgen voor een sluitende begroting", zo vindt D66-Kamerlid Bakker.

Het CDA vindt de dreigende terugkeer van het begrotingstekort vooral slecht voor het imago van VVD-minister Zalm. "Als dit het testament van Zalm is, dan is dat natuurlijk geen mooie erfenis", aldus CDA'er Wijn die een terugkeer naar begrotingstekorten onacceptabel vindt. "Het CDA wil solide financiën. De nullijn is voor ons dan ook de absolute ondergrens."

Indien het CPB gelijk heeft, hebben de partijen vooral een groot probleem bij het realiseren van hun verkiezingsprogramma.

PvdA, VVD en D66 hadden vorig jaar net als het CDA aangegeven dat het begrotingsoverschot gemiddeld op tenminste 1 procent uit dient te komen, maar lijken dit met de nieuwe CPB-cijfers niet te kunnen realiseren.

"In 2003 gaat die 1 procent zeker niet lukken, maar we zullen er alles aan doen om in de jaren daarna toch hoger uit te komen", aldus Van Beek, die wil weten of het CPB een structureel probleem ziet.

Ook Crone verwacht dat er in de tweede helft van de nieuwe kabinetsperiode meer ruimte is. "Het eerste jaar zal er weinig geld zijn en zul je ruimte moeten zoeken in de rest van de begroting. Wij willen geen begrotingstekorten meer, ook niet in 2003. Maar uiteindelijk gaat het er vooral om hoe het er in 2006 voor staat", aldus de PvdA'er.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 21 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.