De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 19 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Bush steekt Japanse
premier Koizumi hart
onder de riem

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - De Amerikaanse president George W. Bush heeft gisteren zijn steun uitgesproken voor de onder vuur liggende Japanse premier Junichiro Koizumi. Volgens Bush is Koizumi een 'geweldige hervormer' die er met een 'moedig plan' in zal slagen de op één na grootste economie ter wereld uit de derde recessie in tien jaar tijd te slepen. De president memoreerde tevens dat er signalen zijn voor een voorzichtig herstel in de VS en dat groei in Japan van vitaal belang is voor de economie.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 19kb)
President Bush geeft Sumokampioen Musashimaru een handje. Premier Koizumi kijkt lachend toe. (Foto: REUTERS)
Bush deed zijn uitspraken tijdens zijn bezoek aan Japan, de eerste stop van een zesdaagse rondreis door Azië. "Ik heb vertrouwen in zijn leiderschapskwaliteiten", zo sprak Bush over Koizumi na een onderhoud met de Japanse leider, die zelf verklaarde dat zijn land te lijden heeft van een enorm verlies aan zelfvertrouwen. Koizumi heeft in eigen land veel steun verloren wegens de maar traag op gang komende financiële hervormingen.

De opmerkingen van Bush kunnen de Japanse premier een steuntje in de rug geven; keiharde kritiek van de VS zou Koizumi hebben blootgesteld aan nieuwe, binnenlandse politieke aanvallen.

Vóór zijn vertrek naar Japan had Bush nog wel openlijk zijn zorgen geuit over de Japanse economie. De toon in Tokio was aanmerkelijk positiever. "De regering-Bush weet maar al te goed dat de wankele positie van Koizumi verder onder druk zou komen wanneer hem in het openbaar de duimschroeven zouden zijn aangedraaid", aldus een politiek analist van UBS Warburg.

Achter de schermen zou Koizumi echter op niet mis te verstane wijze zijn duidelijk gemaakt dat hij snel orde op zaken moet stellen. De Amerikaanse regering maakt zich grote zorgen over de problemen in de Japanse bankensector die als gevolg van deflatie te kampen heeft met oninbare leningen ter waarde van naar schatting $320 miljard.

Financiële adviseurs van het Witte Huis vrezen echter dat de uiteindelijke strop door slechte leningen veel hoger zou kunnen uitpakken. Tokio zou dralen met drastisch ingrijpen uit angst voor een complete bankencrisis. Door deflatie in de hand gewerkte prijsdalingen leiden tot winstdalingen, waardoor bedrijven moeite hebben met het terugbetalen van leningen.

Een pijnlijke verspreking van Bush zorgde gisteren voor een tijdelijke daling van de yen. De president verklaarde tijdens een gezamenlijke persconferentie met Koizumi dat beiden hadden gesproken over 'de kwestie van devaluatie'.

Gealarmeerde valutahandelaren reageerden onmiddellijk met verkooporders. Aan de daling van de yen kwam pas een eind, toen een woordvoerder van het Witte Huis haastig verklaarde dat de president bedoelde te zeggen dat hij met Koizumi had gesproken over deflatie.

In ruil voor de publieke steunbetuiging van Bush stelde Koizumi zich vierkant op achter de Amerikaanse oorlog tegen terreur. De Japanse premier omschreef de benadering van Bush als 'kalm en voorzichtig' - een scherp contrast met de ongezouten kritiek uit Europa op Bush' voornemen om ook Irak, Iran en Noord-Korea aan te pakken.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 19 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.