De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 19 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  SMALL CAP-BELEGGER PLEIT VOOR HERZIENING DIVIDENDBELEID
'Lokaal fonds moet gehele
winst aan beleggers geven'

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 17kb)
FREDERIK VAN BEUNINGEN (l) en ALEID KRUIZE ... geen aandeelhouder maar mede-eigenaar ...
MAARSBERGEN - Kleine beursgenoteerde bedrijven die klagen over een geringe waardering van hun aandelen dienen de hand in eigen boezem te steken. Als zij, in plaats van een derde of de helft, hun héle winst beschikbaar zouden stellen aan hun aandeelhouders, dan komt de waardering van beleggers vanzelf, stellen Frederik van Beuningen en Aleid Kruize van participatiemaatschappij Darlin. De groei van de onderneming hoeft dat niet te remmen, aldus beide directeuren. Beleggersorganisatie VEB reageert positief, maar plaatst wel een kanttekening.

Met de aandeelhoudersvergaderingen voor de deur willen Van Beuningen en Kruize het onderwerp gráág op de agenda zetten: een wijziging van het dividendbeleid. Nu houdt het gros van beursgenoteerd Nederland (een deel van) de nettowinst in, afhankelijk van de solvabiliteit van de onderneming, de behoefte aan kasgeld, de kredietvoorwaarden van de huisbankiers of eenvoudigweg uit gewoonte. Wat overblijft, vaak 35 tot 50%, wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders: hetzij in contanten, hetzij in aandelen (het zogenoemde stock dividend).

Van Beuningen en Kruize zouden graag de héle winst van de onderneming (uit gewone bedrijfsuitoefening, na afschrijving van goodwill en belasting) uitgekeerd zien. "Veel bedrijven zeggen dan: dat kan niet, want hoe financier ik dan nog mijn groei", legt Van Beuningen zelf de vinger op de zere plek. Hét antwoord op die vraag is volgens beide directeuren het stockdividend. "Als met de grootaandeelhouders afgesproken kan worden dat zij in ieder geval voor een uitkering in aandelen kiezen, en voor particulieren stockdividend aantrekkelijk wordt gemaakt door een korting te geven op de uitgifteprijs van de nieuwe stukken, dan blijven de contanten, en dus de financieringsmiddelen voor groei, binnen de onderneming."

Verwatering van de winst - door de toename van het aantal uitstaande aandelen - wordt eveneens voorkomen, nemen Van Beuningen en Kruize meteen maar een tweede zorg weg. "We gaan er namelijk wél vanuit dat de middelen die geïnvesteerd worden in groei leiden tot een hogere winst per aandeel. Anders kun je als aandeelhouder natuurlijk net zo goed vragen om een dividend in contanten." Dat de aandeelhouder daarmee een nog grotere vinger in de pap krijgt en meer en meer op de stoel van de ondernemer gaat zitten, erkennen beide directeuren: "Wij spreken dan ook liever níet van aandeelhouderschap, maar noemen onszelf mede-eigenaar", stelt Van Beuningen het.

Als een onderneming inderdaad besluit om alle winst uit te keren - waarbij de voorkeur dus bestaat voor een dividend in aandelen - dan neemt het (dividend)rendement op de aandelen in de betreffende onderneming flink toe, leggen Van Beuningen en Kruize het vliegwieleffect van hun voorstel uit. Dat zal de vraag naar deze aandelen doen toenemen, met als gevolg een stijgende koers. "Nu wordt door kleine en middelgrote ondernemingen gemiddeld 35% van de winst uitgekeerd", weet Van Beuningen. "Het dividendrendement is in deze gevallen vaak zo'n 6%. Wordt de pay out-ratio 100%, dan kan het dividendrendement verdrievoudigen tot 18%." De koers van het aandeel zien Van Beuningen en Kruize vervolgens met zo'n 50% toenemen. De onderneming wordt zo hoger gewaardeerd en kan dientengevolge ook weer makkelijker een beroep doen op de reguliere kapitaalmarkt.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) reageert positief op het voorstel van beide Darlin-directeuren. "Ze zeggen terecht dat we af moeten van het automatisme dat bedrijven een groot deel van hun winst doet inhouden", stelt directeur Peter Paul de Vries. "Aandeelhouders kunnen nu alleen besluiten om minder, of helemaal geen winst uit te keren. Darlin zegt: we beginnen met 100% en gaan vervolgens praten."

Dat een hoger dividendrendement 'gemiddeld gesproken' leidt tot een hogere beurskoers wil De Vries ook wel gezegd hebben, maar een duidelijke kanttekening maakt de VEB-directeur waar het gaat om Darlins voorkeur voor een dividend in aandelen. "De keuze die beleggers krijgen voor een dividend in contanten of aandelen is, als je het laatste aantrekkelijker maakt, geen reële. Aandeelhouders zullen altijd kiezen voor een dividend in aandelen. Beide vormen van dividend zouden gelijk moeten zijn: daarmee geef je beleggers wél een werkelijke keuze. Bedrijven die tóch niet meer kunnen groeien, hebben daarnaast geen financiële middelen nodig en dus ook geen stockdividend."

Met een aantal van haar deelnemingen heeft Darlin haar voorstel al besproken, aldus Van Beuningen en Kruize. Het gaat dan om fietsenfabrikant Accell, technisch handelshuis Eriks en producent en handelaar van halffabrikaten Kendrion (voorheen Schuttersveld). "Het zou mij niet verbazen als dit voorjaar een aantal bedrijven bekendmaakt zijn dividendbeleid te herzien", aldus Van Beuningen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 19 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.