De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 19 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Chip in fietsslot
moet bij Axa
winstherstel inluiden

Van een onzer verslaggevers

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 26kb)
De sloten van Axa Stenman behoren tot de beste - en duurste - van Nederland. (Foto: persburo van eijndhoven)
AMSTERDAM - Slotenfabrikant Axa Stenman verwacht veel van zijn fietsslot met anti-diefstalchip. Het nieuwe slot moet de matige winstcijfers van 2001 doen vergeten. "Dit jaar moeten we de weg terug vinden", aldus bestuursvoorzitter Cees Oosterhoorn. Het slot met de anti-diefstalchip "moet de bodem worden onder het winstherstel dat hopelijk dit jaar inzet." Na jaren van voorbereiding wordt de fietschip dit jaar op grote schaal ingevoerd. Minister Netelenbos van Verkeer wil dat alle fietsen op termijn voorzien worden van een anti-diefstalchip. Maar zover is het nog niet. Oosterhoorn denkt dit jaar 700.000 à 800.000 fietssloten met ingebouwde chip af te zetten. "En daarop maken we gezonde winstmarges", voegt hij eraan toe.

Het is een eerste druppel op een gloeiende plaat. In Nederland worden jaarlijks 800.000 à 900.000 fietsen gestolen. De nieuwe sloten komen alleen op nieuwe fietsen. Pas op termijn ziet Oosterhoorn mogelijkheden voor losse sloten en toepassingen van de chip in scooters en paardenzadels.

De fabrikant uit Veenendaal deed vorig jaar twee winstwaarschuwingen de deur uit. De winst daalde met 44,8% tot €3,8 miljoen. Per aandeel daalde de winst nog harder: met 45,5% tot €1,21. De omzet van het bedrijf liep met 8,2% terug tot €68,5 miljoen.

Qua marktaandeel heeft Axa Stenman vorig jaar een fractie moeten prijsgeven. De problemen die Axa Stenman heeft met betalingen van debiteuren illustreren de malaise waarin het bedrijf verkeert. In 1999 betaalde de gemiddelde debiteur nog binnen 24 dagen zijn rekening. Dat was een gezonde situatie. In 2000 maakte dat al een vlucht tot 30,9 dagen. Maar vorig jaar steeg dat naar ongekende hoogte en moest Axa Stenman gemiddeld 42,8 dagen wachten op betaling.

Voor de fabrikant van hang- en sluitwerk en fietsaccessoires was 2001 een verloren jaar. Vorig jaar nam het aantal verleende bouwvergunningen flink af. De woningmarkt zal naar verwachting van Axa Stenman nog wel even onder druk blijven. En dat geldt ook voor het consumentenvertrouwen.

Voor dit jaar geeft Axa Stenman geen winstverwachting af. "We hebben een behoorlijke dip gehad", aldus de topman. "Veel tijd is daarbij gestoken in de flexibilisering van het bedrijf. Er zijn flinke kostenbesparingen gerealiseerd. Die moeten dit jaar doorwerken in het resultaat. Dat zal daardoor uiteindelijk iets verbeteren."

Internationaal is het bedrijf nog steeds niet. Het aandeel Nederland in de totale omzet steeg van 63 naar 65%. In Polen, vorig jaar nog gebombardeerd tot enorme groeier, realiseerde Axa Stenman vorig jaar slechts een zeer beperkte groei. Oosterhoorn realiseert dat er te zijner tijd iets moet gebeuren. Acquisities staan minder hoog op de prioriteitenlijst. "We zijn daar niet actief mee bezig. We richten ons nu op verbetering van de bestaande organisatie."

Met de beursnotering is Oosterhoorn redelijk tevreden. Het bedrijf heeft vorig jaar een animateur aangesteld om de handel in aandelen te reguleren. Dat loopt zoals verwacht. De verhandelbaarheid is er echter niet door toegenomen. "De handel was niet geweldig en is dat nog steeds niet", aldus de bestuurder. Maar om Axa Stenman van de beurs te halen is te veel gevraagd. "Dat is niet aan de orde."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 19 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.