De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 16 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Oude regentencultuur bij Numico in een nieuw jasje
   
 

ZOETERMEER - Numico heeft gisteren in een buitengewone aandeelhoudersvergadering het structuurregime afgeschaft. Deze zeggenschapsstructuur is door het voedingsmiddelenconcern jarenlang als soort van beschermingsconstructie gebruikt tegen inspraak van de eigen aandeelhouders. Terwijl beleggers al veel langer aandrongen op het afschaffing van deze regentencultuur hield de Zoetermeerse onderneming hier hardnekkig aan vast.

Nu komt Numico met een nieuwe regeling die aandeelhouders zo mogelijk nog minder inspraak geeft dan voorheen.

Grote aandeelhouders zijn woedend over de plotselinge ommezwaai van de voedingsmiddelengigant. "We dringen al jaren aan op afschaffing. En nu er een wetswijziging bij de Tweede Kamer ligt waardoor aandeelhouders iets meer invloed zouden kunnen krijgen, kan het ineens wel. Blijkbaar is Numico bang dat aandeelhouders door de voorgenomen wetswijziging een grotere stem in verschillende besluitvormingsprocessen krijgen", meent René Maatman van de Stichting Pensioenfonds ABP die de aandeelhoudersvergadering toesprak namens 13 grote pensioenfondsen waaronder het Shell Pensioenfonds, Unilever Pensioenfonds, PGGM en het internationale Hermes en Calpers.

Numico zou nu afstand doen van het structuuregme omdat hiervoor straks strengere wettelijke eisen gaan gelden. Een wetsvoorstel dat nu bij de Tweede Kamer ligt bepaalt dat aandeelhouders bijvoorbeeld tegen de benoeming van een commissaris kunnen stemmen. Wel moet tweederde van de stemmen tegen zijn en moet eenderde van het geplaatste kapitaal aanwezig zijn.

Dit is een moeilijke drempel maar wel haalbaar", legt Maatman uit, om eraan toe te voegen dat de nieuwe regeling van Numico dat niet is. Hierin moet straks nog altijd tweederde van de stemmers tegen zijn, maar in plaats van een aanwezigheidsplicht van eenderde moet straks meer dan de helft van het geplaatste kapitaal aanwezig zijn op een aandeelhoudersvergadering.

Volgens de verschillende pensioenfondsen die allemaal grootaandeelhouder van Numico zijn, is dit voor hen het belangrijkste struikelblok. "De lat voor aandeelhouders om commissarissen te benoemen of te ontslaan wordt op een praktisch onhaalbaar niveau gelegd", meent de ABP-vertegenwoordiger.

Numico begrijpt alle commotie niet. "We komen hiermee juist tegemoet aan de wensen van de aandeelhouders", meent een woordvoerster. Volgens haar heeft de onderneming dan ook een belangrijke stap genomen in het kader van corporate governance. Daarnaast is ook het internationale karakter van Numico en belangrijke reden geweest om het structuurregime af te schaffen. In het nieuwe regime dat nu ter goedkeuring bij de Tweede Kamer ligt, kan de ondernemingsraad (or) leden voor de raad van commissarissen voordragen. "De or is een Nederlandse vertegenwoordiging en slechts 4% van onze ruim 30.000 werknemers werkt in Nederland", zo legt zij uit.

De verschillende pensioenfondsen laten bij monde van Maatman weten niet achter de stap van Numico te staan en vinden dat het concern hier een kans laat liggen. "De onderneming had kunnen laten zien dat ze oog heeft voor de wensen van de hedendaagse Nederlandse en buitenlandse belegger door te kiezen voor een transparante en aandeelhoudersvriendelijke zeggenschapsstructuur." De woordvoerster van de voedingsmiddelenonderneming laat weten wel degelijk open te staan voor wensen van aandeelhouders. "Zo zijn wij tegemoet gekomen aan hun wens om een stemgerechtigde te kunnen machtigen en hoeven certificaathouders niet langer fysiek aanwezig te zijn om bij een aandeelhoudersvergadering een stem uit te brengen." Ondanks deze tegemoetkoming hebben de aandeelhouders weinig vertrouwen in het nieuwe Numico-regime.

Vorig jaar is op advies van de SER het structuurregime ter discussie gesteld.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 16 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.