De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 16 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Angst regeert kabel- en telecomsector

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Het vertrouwen van beleggers in de kabel- en telecomsector is volledig zoek. Terwijl twee jaar geleden voor aandelen van 'kabelaars' als KPNQwest, Versatel, Colt Telecom, UPC en Global Crossing nog enorme bedragen werden neergeteld, lijkt het tegenwoordig wel alsof iedereen ze tegen bijna elke prijs van de hand doet. Vooral KPNQwest loopt harde klappen op. Het bedrijf heeft deze maand al bijna 37% van zijn beurswaarde in rook zien opgaan.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (300x149, 13kb)

Volgens KPNQwest-bestuursvoorzitter Jack McMaster zouden beleggers zich moeten afvragen wat tegenwoordig nog waar is. "Twee jaar geleden geloofde iedereen dat de bomen tot in de hemel groeiden. En nu gelooft niemand meer iets. Ik vind dat beide standpunten niet kloppen."

McMaster ziet de financiële problemen waarmee branchegenoten als Global Crossing en Versatel kampen als een noodzakelijke correctie in de sector. "De zwakken verlaten de markt, en de sterken blijven over. Ik denk dat wij samen met Equant, Energis, Cable & Wireless en Colt tot de winnaars zullen behoren."

Ook Richard Oosterom, directeur van Colt Nederland, vindt dat er op dit moment te negatief wordt gedacht over de datacommunicatiesector. "KPNQwest, Worldcom en Colt gaan het absoluut redden. Zij bieden goede diensten, beschikken over een uitgebreid netwerk en kennen een gezonde financiële basis."

Toch begrijpt de Colt-directeur wel dat beleggers angstig zijn geworden door de perikelen rond Global Crossing. "Ik verwacht dat de angst ook nog wel even voortduurt. Het vertrouwen keert pas echt terug als duidelijk wordt wie de winnaars zullen zijn."

Oosterom denkt de datacommunicatiemarkt in Europa de komende jaren sterk blijft groeien. "Dit jaar zal echter gematigde groei laten zien. De nadruk binnen ons bedrijf ligt in 2002 op rendement. Wat je met je dienstverlening verdient, is belangrijker dan tegen elke prijs snel te groeien."

Volgens sommige marktvorsers is dat exact waar de schoen wringt. Bedrijven als KPNQwest en Colt hebben namelijk zulke omvangrijke investeringen moeten doen in hun glasvezelkabelnetwerk, dat ze nog zeker twee jaren verlies denken te lijden.

"Het duurt eigenlijk te lang voordat deze bedrijven winstgevend worden", stelt analist Philip Scholte (Effectenbank Stroeve). "In het huidige negatieve marktsentiment komt dat niet goed uit."

KPNQwest verwacht dat zijn verlies zal stijgen van €266 miljoen in 2001 naar €300 miljoen in 2002. Daardoor gaat de schuld van het concern, dat €1,2 miljard bedraagt, naar verwachting eveneens oplopen. Hierdoor kan een cyclus ontstaan waarbij door de hogere schuld ook de rentelasten oplopen, wat vervolgens weer zal leiden tot een opnieuw hogere schuld.

UPC is in een dergelijke web verstrikt geraakt, en heeft de schulden tot boven de €8 miljard zien oplopen. Door het uitgeven van miljarden nieuwe aandelen wil de kabelaar de schuld saneren. Ook bij Versatel wordt getracht na het saneren van een miljardenschuld weer met een schone lei te kunnen beginnen.

Volgens Scholte hoeft het zover niet te komen met KPNQwest. "Ik denk dat KPNQwest over een jaar of twee winst gaat boeken. Maar ik had dat moment liever eerder gezien. Daarom ben ik ook niet zo blij dat ze eind vorig jaar GTS hebben overgenomen. Want daardoor is het moment waarop ze voor het eerst winst gaan schrijven met ongeveer een jaar vertraagd."

Doordat KPNQwest nog geen winst boekt, moet de onderneming het met name hebben van de aanwas van nieuwe klanten en krachtige omzetgroei. Want dat moet uiteindelijk leiden tot winst. En juist op het punt van de omzet is deze week onzekerheid ontstaan.

Het aandeel KPNQwest is zwaar onder druk komen te staan doordat McMaster zich voorzichtig heeft uitgelaten over de te verwachten omzetgroei in 2002. Belangrijker nog is de ophef over bepaalde transacties van het datacommunicatiebedrijf, waarbij het aan de ene kant netwerkcapaciteit verkocht aan bedrijven, terwijl het aan de andere kant netwerkonderdelen van ze terugkocht. Deze transacties maken 15% uit van de omzet van KPNQwest over 2001.

Volgens McMaster is er niks mis mee om deze transacties als omzet te boeken. KPNQwest heeft hier immers vooruit geld voor ontvangen. "Dat mag zo zijn", stelt Scholte. "Maar de angst van beleggers is al genoeg om de koers naar beneden te trekken."

Daar komt bij dat uitgerekend moederconcern Qwest in opspraak is geraakt door omstreden transacties met het in surséance van betaling verkerende Global Crossing. Als klap op de vuurpijl zijn gisteren twijfels gerezen over de financiële positie van Qwest, dat kampt met een schuld van $25 miljard. Het Amerikaanse telecombedrijf heeft plotseling besloten om gebruik te maken van een kredietlijn van $4 miljard. Qwest heeft dat gedaan, omdat het geen geld meer kan lenen op de kapitaalmarkt.

Volgens Scholte is het gezien deze situatie vrijwel uitgesloten dat Qwest volgende maand gebruik maakt van de optie om het resterende belang van KPN in KPNQwest te kopen.

Dat kan betekenen dat het krap bij kas zittende KPN dit belang aan een andere partij gaat verkopen. Daardoor kunnen er veel aandelen KPNQwest boven de markt komen te hangen. Dat kan zelfs nog verergeren als ook Qwest door zijn behoefte aan kapitaal zou besluiten (deels) uit KPNQwest te stappen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 16 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.