De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 16 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Infotheek gaat allerlaatste aandeelhouders uitkopen

Van een onzer verslaggevers

   
 

LEIDEN - Het Leidse automatiseringsbedrijf Infotheek dat twee jaar geleden na een eerder faillissement een doorstart maakte, is van plan een bod uit te brengen op de 1,7 miljoen bij derden uitstaande aandelen. De computerverkopers hebben er genoeg van om zich als een 'half beursfonds' te moeten gedragen, terwijl de externe aandeelhouders amper 2% van het kapitaal vertegenwoordigen. Bovendien is er al geruime tijd geen handel meer in het aandeel.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x302, 17kb)
Wim van Leenen (rechts) en zoon/mededirecteur Duco. (Foto: HENK BOUWMAN)
Infotheek viel begin jaren negentig om. Groei via de overname van een buitenlands bedrijf liep spaak nadat onder meer bleek dat deze acquisitie enorme verliezen maakte. In combinatie met slechte marktomstandigheden en een voor het bedrijf dramatische nieuwe waarderingsmethodiek van de betrokken accountant Arthur Andersen, waartegen directeur Wim van Leenen zich met hand en tand verzette, leidde dit uiteindelijk tot het faillissement van Infotheek. De onderneming was halverwege jaren tachtig één van de eerste automatiseringsbedrijven die naar de beurs ging. Enkele jaren na de beursgang sneuvelden veel van deze bedrijven, waaronder Infotheek in 1991.

Acht jaar later herrees de onderneming weer onder aanvoering van Van Leenen, na een akkoord met de crediteuren (voornamelijk banken) en de belastingdienst. De voormalige bestuursvoorzitter bracht daarbij enkele nieuwe winstgevende activiteiten in. Het nieuwe Infotheek maakte in de jaren daarna handig gebruik van de compensabele verliezen van het gefailleerde bedrijf, waardoor het nauwelijks belasting hoefde te betalen.

In totaal ging het om een verliescompensatie van €17 miljoen. Ook in het afgelopen boekjaar profiteerde het automatiseringsbedrijf hiervan. Door de belastingregeling kon er in 2001 €1,4 miljoen toegevoegd worden aan het resultaat van €3,2 miljoen. Pas in het jaar 2004 zal alle verstrekte fiscale compensatie opgebruikt zijn.

Het huidige Infotheek haalt de meeste omzet uit de verkoop van 'incourante computers'. Werkmaatschappij Restart koopt daarvoor bij fabrikanten voorraden computers op die inmiddels zijn ingehaald door een nieuw en vooral sneller model. Afnemers van deze zogeheten uitloopmodellen zijn volgens Van Leenen niet alleen bij aanschaf aanzienlijk goedkoper uit, maar hebben ook minder problemen bij het implementeren in het bestaande (vaak enigszins gedateerde) netwerk. Behalve de handel in restpartijen houdt Infotheek zich bezig met verkoop van tweedehands computers, losse onderdelen en het aanbieden van netwerkdiensten.

Het plan om een bod uit te brengen op de 2% aandelen die nu nog buiten de deur zijn, schrijft Van Leenen toe aan het 'gedoe' dat het hebben van aandeelhouders met zich brengt. "We zijn gedwongen om ons als een half beursfonds te gedragen, compleet met informatieplicht, voorkennisregels en openbare aandeelhoudersvergaderingen", verzucht de directeur, die samen met zijn zoon Duco (tevens directeur) de rest van de aandelen in handen heeft.

Voor de aandeelhouders is de situatie volgens hem evenmin aantrekkelijk: "De coupures zijn erg klein met daardoor relatief hoge administratiekosten bij de bank. Dividend is nauwelijks de moeite van het uitkeren waard. Reken maar uit: €4,6 miljoen winst over 90 miljoen aandelen."

De onderhandse handel in de nog uitstaande Infotheek-stukken via Fortisbank stelde de afgelopen anderhalf jaar weinig of niets voor. De laatste koers die door de bank halverwege 2000 werd afgegeven, schommelde tussen de €0,40 en €0,60. "Direct na de herstart in 1999 was er nog redelijk wat belangstelling voor het aandeel. Dat bleken toen voornamelijk studenten te zijn. Maar inmiddels ligt de handel al geruime tijd stil." Over de hoogte van het bod kan Van Leenen nog niets zeggen: "We zullen binnenkort een objectieve instantie laten uitzoeken wat een reëel bod zou moeten zijn."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 16 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.