De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 16 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Wall Street onder druk
   
 

NEW YORK - Een onverwachte daling van het consumentenvertrouwen drukte gisteren de stemming op Wall Street. Daarnaast schrokken beleggers van een vermeende boekhoudtruc van computergigant IBM. De Dow Jones-index sloot 1,0% lager op 9903,46 punten. De index van schermenbeurs Nasdaq moest 2,1% prijsgeven op 1805,25 punten.

Voor het eerst in vijf maanden daalde de index van het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten. In januari liep de index terug van 93,0 tot 90,9 waar deskundigen rekenden op een stijging. De afgelopen maand raakten veel Amerikanen hun baan kwijt.

Het consumentenvertrouwen is een belangrijke graadmeter voor de Amerikaanse economie. Consumentenbestedingen zijn goed voor tweederde van het bruto binnenlands product. Ondanks de economische malaise stegen de consumentenbestedingen de afgelopen maanden. Gevreesd wordt dat daar nu een einde aan komt.

In een artikel in de New York Times werd computerbedrijf IBM beticht van fraude in de boekhouding. Volgens de krant heeft IBM verzuimd te melden dat er een winst van $300 miljoen is geboekt op de verkoop van een divisie waardoor de resultaten over het vierde kwartaal hoger zijn uitgevallen. IBM verklaarde echter niets onrechtmatigs te hebben gedaan. Op de beurs verloor het aandeel 4,6% op $102,89.

Ook de aandelen van telecombedrijf World Com en chipfabrikant nVidia stonden onder druk als gevolg van vermeende manipulatie van winstcijfers. Bij World Com zouden verkoopdirecteuren te hoge provisies hebben gerekend. Er werden enkele medewerkers geschorst.

Dan de aandelen van modeketen Gap. Die daalden met 3,5% tot $12,35. Kredietbeoordelaar Moody's gaf de obligaties van de detaillist de junkbondstatus.

Positief nieuws was er ook. De producentenprijzen zijn in de maand januari met slechts 0,1% gestegen. Daar tegenover stond echter een daling van de industriële productie met 0,1%. De bezettingsgraad van fabrieken kwam uit op 74,2%; het laagste niveau in twintig jaar.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 16 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.