De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 16 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Weer klap voor KPNQwest
   
 

AMSTERDAM - Even werd de 'magische 500 punten-grens doorbroken, maar slecht nieuws uit de Verenigde Staten zorgde ervoor dat het Damrak aan het einde van een overigens bladstille handelsdag toch weer terugzakte. De dag na de cijferregen van 'Super Thursday' sloot de AEX op 498,10, een verlies van 2,43 punten ofwel 0,49%. Opvallend in negatieve zin was wederom KPNQwest, dat een dramatische week afsloot.

De kabelaar verloor bijna 11% op €4,10. Vorige week vrijdag sloot het aandeel nog op €5,76. Dat betekent dat het toch al gehavende fonds nog eens 29% verloor in één week tijd. De koersval van KPNQwest kent vele oorzaken. Eerder was er al twijfel over de toekomst van door overcapaciteit geplaagde kabelsector an sich, en daar is de Enron-itis nog eens bijgekomen. Beleggers zijn bang dat een groot deel van de omzet is geboekt door zogenaamde 'hollow swaps': onderlinge uitruil van netwerkcapaciteit waarbij de nog te genereren omzet direct wordt geboekt en de huurkosten over een langere periode worden uitgesmeerd. Precies om deze reden neemt de Amerikaanse beurswaakhond SEC de kabelreus Global Crossing momenteel onder de loep.

KPNQWest heeft echter ook nog een specifiek probleem in de vorm van de twee grootaandeelhouders: KPN en Qwest. KPN heeft geld nodig en wil van haar belang af. En Qwest heeft de financiële markten eerder deze week geschokt door plots gebruik te maken van een kredietlijn van $4 miljard. Geld lenen wordt steeds moeilijker voor het Amerikaanse telecombedrijf, nu de kredietbeoordelingsbureaus Standard & Poor's en Fitch hun ratings hebben verlaagd. Samengevat: het enorme pakket KPNQwest-aandelen dat boven de markt hangt werpt haar donkere schaduw reeds vooruit op het Damrak. Met zulke moeders heb je geen vijanden nodig.

In het kielzog van de kabel-ellende kleurden ook de technologiefondsen lichtrood. De stevigste daler was Philips, dat 4,24% (€1,37) verloor op €30,95. Opvallend genoeg bleef de slotkoers van Versatel uiteindelijk gelijk aan die van donderdag, ondanks het hardnekkige gerucht dat het fonds net zoals UPC vanwege een negatief eigen vermogen op het strafbankje zal terechtkomen. Over UPC gesproken: het Nederlandse filiaal van 'kabelcowboy' John Malone won één eurocent ofwel 3,85% (!). Gisteren werd bekend dat Microsoft zijn belang van 6,27% in de afgelopen twaalf maanden van de hand heeft gedaan.

Op macroniveau werden de beurskoersen gedrukt door de laatste cijfers over het Amerikaanse consumentenvertrouwen, dat volgens de Universiteit van Michigan in februari onverwacht gedaald is. Rode cijfers in de financiële hoek, die zwaar in de VS is vertegenwoordigd.

Aegon leverde het meest in(-2,16% op €25,85); het nieuws dat kredietbeoordelaar Moody's de Haagse verzekeraar een hoger rapportcijfer geeft kwam kennelijk te laat.

Onder de hoofdfondsen was Akzo Nobel met 1,93% de grootste stijger. Weinig spectaculaire uitslagen, behaald bij nog minder spectaculaire omzetten. "Er is écht niks aan de hand", verzuchtte een handelaar. "Onze slogan is nu: niet fluisteren in de dealing room, want dan maak je je collega's wakker."

Ook binnen de midkap, die 0,29% steeg naar 492,50, een verdeeld maar rustig beeld. Besi Semiconductors zal binnenkort uit deze 'eerste divisie' van het Damrak vallen. Het fonds maakte donderdag bekend in 2001 een verlies van €16,9 te hebben geboekt, tegen een winst van €18,5 miljoen in 2000. Gisteren zakte het fonds met een koersverlies van 1,44% verder weg. Besi is inmiddels aantrekkelijk geprijsd, vindt zakenbank Insinger de Beaufort, dat er echter meteen aan toevoegt op de korte termijn "geen positieve triggers" te zien.

Het lokale fonds Crown van Gelder (CVG), de papierproducent uit Velsen, maakte dezelfde dag nabeurs juist bekend weer op overtuigende wijze in de zwarte cijfers te zijn beland. Na twee jaar zoeken is de zoektocht naar een partner gestaakt, zo maakte topman tijdens de daags erna gehouden persconferentie bekend. Weg overnamepremie? Beleggers waren allang tevreden met de cijfers zelf, en beloonden de papierfabriek met een koerssprong van 6% naar €13,95. De echte slimmeriken waren natuurlijk al eerder ingestapt.

Een aandeel CVG was in september nog maar €7,70 waard.

Marijn Jongsma



 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 16 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.