De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 15 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Enron-topman beticht van
leugens tegenover Congres

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - Sherron Watkins, de 'klokkenluider' in de Enron-affaire, heeft ten overstaan van het Amerikaanse Congres een ontluisterend en onthullend beeld geschetst van de gang van zaken in de top van het energieconcern aan de vooravond van het geruchtmakende bankroet.

Voormalig topman Kenneth Lay was volgens Watkins om de tuin geleid door zijn opvolger Jeffrey Skilling en het financiële genie Andrew Fastow. Het duo wordt door Watkins omschreven als de 'schuldigen' van het Enron-drama. "Zij wisten door intimidaties hun wil op te leggen aan ondergeschikten", zo verklaarde Watkins gisteravond.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 12kb)
Sherron Watkins ...ontluisterend beeld ... (Foto: REUTERS)
Haar getuigenis kan Skilling in grote juridische problemen brengen. Watkins suggereerde dat de ex-bestuurder vorige week tegenover het Congres onder ede heeft gelogen, toen hij verklaarde niet op de hoogte te zijn geweest van de financiële manipulaties die tot de ondergang van Enron hebben geleid. "Hij moet de details hebben gekend, ik geloof dat hij wel degelijk wist wat er gaande was", aldus de explosieve verklaring van voormalig vice-president Watkins.

Skilling wilde Enron laten uitgroeien tot het grootste concern ter wereld en het doel heiligde daarbij de middelen, aldus Watkins, die Fastow omschreef als een man die zich uitsluitend liet leiden door persoonlijke hebzucht. Zij schilderde Lay af als een naïeve topbestuurder die niet alleen de dupe werd van de gewiekste Skilling en Fastow maar ook van Enrons advocaten en het accountantskantoor Arthur Andersen.

De twee firma's hadden in de visie van Watkins te veel rijkdom vergaard dankzij Enron en opereerden niet langer volgens de normen die verwacht mogen worden van advocaten en accountants. Arthur Andersen raakte in opspraak door de vermeende betrokkenheid bij omstreden financiële constructies en de vernietiging van Enron-documenten. De energiereus uit Houston ging in december over de kop, nadat uitkwam dat de winst opzettelijk was opgeblazen door schulden en verliezen verborgen te houden via zogeheten 'off balance partnerships'.

De 42-jarige Watkins, die zelf afkomstig is van Andersen, waarschuwde Lay in augustus vorig jaar dat Enron ten onder dreigde te gaan in 'een golf van accountingschandalen'. Het advocatenkantoor Vinson & Elkins liet de verontruste Watkins in oktober weten dat alles in orde was en dat er volgens Andersen geen problemen waren. "Op dat moment trok zij de haren uit haar hoofd, omdat ze geloofde dat Andersen juist onderdeel van het probleem was", aldus Congreslid Billy Tauzin.

De beschuldigende vinger wijzend naar Skilling en Fastow, probeerde Watkins te redden wat er te redden viel. Zij drong er vlak voor de teloorgang van het concern nog bij Lay op aan 'schoon schip' te maken door ruiterlijk toe te geven dat hij de verkeerde mensen had vertrouwd. "Maar Lay zag de ernst van de situatie niet in", zo verklaarde Watkins. Kort na de laatste ontmoeting met Lay werd haar computer in beslag genomen door Fastow, die er bij de top op aandrong Watkins de laan uit te sturen. Uiteindelijk werd zij overgeplaatst naar een andere afdeling.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 15 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.