De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 15 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  EU treedt op tegen visum-misbruik
   
 

Van onze speciale verslaggeefster Gemma Buters SANTIAGO DE COMPOSTELA - Om de illegale immigratie tegen te gaan, willen de 15 EU-landen een Europese databank voor visa oprichten, waarin informatie over alle verstrekte en geweigerde visa voor de unie wordt bijgehouden.

Verder komt er als proefproject een eerste gezamenlijk EU-visumbureau in de Kosovaarse hoofdstad Pristina, waarvandaan veel Albanezen naar Europa trekken. Dit hebben de Europese ministers van Justitie gisteren afgesproken tijdens een informele bijeenkomst in het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela.

Tot nu toe voert ieder EU-land zijn eigen visumbeleid en wordt er onderling geen informatie uitgewisseld. Dat leidt tot 'visum-shoppen' en misbruik van de visumprocedure. Mensensmokkelaars weten precies waar zij eenvoudig (toeristen)visa voor de EU kunnen krijgen. Zo krijgt Nederland veel minderjarige Angolese asielzoekers binnen via Portugal, omdat Lissabon zijn voormalige kolonie Angola nogal soepel behandelt.

Aangezien 80 procent van de asielzoekers in Nederland zich zonder papieren meldt, is het lastig te achterhalen waar ze vandaan komen. Eén Europese visumbank, met vingerafdrukken van alle aanvragers, maakt daar een einde aan. "We vermoeden dat deze mensen meestal wel met papieren komen. Als we weten hoe ze de Unie zijn binnengekomen, kunnen we ze makkelijker opsporen en terugsturen naar het land dat hun een visum heeft verstrekt", stelt staatssecretaris Ella Kalsbeek van Justitie. "De EU-landen kunnen elkaar gaan aanspreken op hun visumbeleid."

Uiteindelijk moet de EU tot een uniform visumbeleid komen met één papier voor de hele Unie. Maar dat is voorlopig nog toekomstmuziek, omdat de lidstaten zelf willen bepalen wie ze binnenlaten.

Gisteren werd in Santiago ook bekend dat zes EU-landen het Europese arrestatiebevel een jaar eerder invoeren dan gepland. Spanje, Luxemburg, België, Portugal, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk starten al begin volgend jaar met de automatische uitwisseling van verdachten in plaats van per 1 januari 2004, zoals oorspronkelijk was afgesproken.

Nederland houdt vast aan invoering per 1 januari 2004, zoals vorig jaar door 15 EU-landen is afgesproken. Volgens minister Korthals (Justitie) is het niet verstandig de zaak te overhaasten. "Ik vind het beter om allemaal tegelijk te beginnen", aldus de bewindsman.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 15 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.