De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 13 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Van Nistelrooy opteert voor
andere benadering van
EK-kwalificatiewedstrijden

   
 

AMSTERDAM - Het carnaval is aan Ruud van Nistelrooy voorbij gegaan. Niet voor het eerst want de laatste seizoenen gunt het voetbal hem niet meer de ruimte om vier dagen onder te duiken in het volksfeest onder de grote rivieren. "Ik weet zelfs de carnavalsnaam van Oss niet meer. Maar voor een interland tegen Engeland zet ik het carnaval graag opzij", aldus de Brabander.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 12kb)
Ruud van Nistelrooy (Foto: Fotografie Rob de Jong)
Het Nederlands elftal heeft altijd al speciale gevoelens bij Van Nistelrooy opgewekt. Na het missen van Euro 2000 vanwege z'n knieblessure moest het WK 2002 zijn toernooi worden. Het mocht niet zover komen. "Het waarom spookt nog regelmatig door m'n hoofd. Ik heb zo m'n ideeën. We hebben te lang met het idee rondgelopen van: het komt wel goed. Typisch Nederlands, omdat het op die manier inderdaad vaak is goed gekomen. Alleen is het ditmaal verkeerd ingeschat. De internationale wetten stonden het niet toe. Kleine landen blijken moeilijk te verslaan en dat zal in de toekomst niet veranderen."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (250x327, 21kb)

Vandaar opteert Van Nistelrooy binnen de selectie van Oranje voor een andere manier van denken om eenzelfde scenario te voorkomen. "Je hoort nu praten over het EK Portugal in 2004. Dat is te eng. Nee, het EK begint voor Oranje in september 2002. Niet in Portugal, maar in Wit-Rusland, Moldavië, Tsjechië, Oostenrijk en natuurlijk hier in eigen land. Dat besef moet tot ons doordringen. Gaan we met dit uitgangspunt van start dan kunnen we later in Portugal op het EK een nieuw uitgangspunt formuleren."

Met de ogen gericht op de toekomst wenst Van Nistelrooy toch even achterom te kijken. Bewust, want hij voelt dat er een controverse wordt gecreëerd tussen hem en de vorige bondscoach Louis van Gaal, die echter niet bestaat. De spits van Manchester United bekent dat een onderling akkefietje tussen hem en Van Gaal de spits zijn plaats kostte in de laatste oefeninterland tegen Denemarken. "Natuurlijk stelt dat teleur. Tegen je medespelers zeg je ook wel eens iets, wat je na de training weer bent vergeten."

Alleen heeft Van Nistelrooy het niet weggewuifd en zonder het met de oud-bondscoach te bespreken enkele conclusies getrokken voor zichzelf. "Het ging er niet om dat ik niet goed zou trainen. Ik denk dat Van Gaals boodschap is geweest dat hij me op die manier liet weten dat ik nooit mocht zwelgen in tevredenheid, maar elke keer een stapje omhoog moet maken. Iedere training, iedere dag, ook als het goed loopt. Je moet je blijven verbeteren. Voor mezelf doe ik dat, maar waarschijnlijk kon ik Van Gaal dat gevoel niet geven."

Volgens de Brabander is er daarom niets mis tussen hem en Louis van Gaal. Zijn kwaliteiten als trainer-coach staan niet ter discussie. "Evenals die van Dick Advocaat en Wim van Hanegem. Alleen merk je dat het andere trainers zijn, andere persoonlijkheden." Van Nistelrooy kijkt daarom positief terug op het tijdperk Van Gaal. "Iedereen heeft de neiging alles heel negatief neer te zetten, maar dat wordt overdreven. Zoals de losse aanpak van Advocaat en Van Hanegem ook te sterk wordt neergezet. Je moet het allemaal wat meer in het midden zoeken."

"Waar ik wel afstand van neem, zijn de verhalen die vorige week in de Engelse media zijn verschenen." In de tabloids werd Van Nistelrooy uitgebreid geciteerd. Hij zou hebben gezegd: 'Het is goed dat Louis van Gaal niet naar Manchester United komt want hij zou in enkele weken het jarenlang opgebouwde bolwerk van Sir Alex Ferguson ruïneren.' "Waar het in hemelsnaam vandaan komt. Ik heb niemand gesproken en me zeker niet in die richting uitgelaten. Grote onzin. Eigenlijk zou ik eens contact moeten opnemen daarover met Van Gaal." De ex-bondscoach zal na z'n Spaanse periode heus wel weten hoe de Engelse media te werk gaan.

Tegen Engeland maakt Nederland een nieuwe start en zullen de geselecteerden er alles aan willen doen om te laten zien dat ze nog steeds goed kunnen voetballen en om de slechte smaak van de mislukte WK-kwalificatie weg te spoelen. De wereld laten zien wat ze dadelijk missen in Zuid-Korea en Japan. Voor Van Nistelrooy heeft de wedstrijd extra cachet. Omdat hij in Engeland speelt en daar na zijn komst in Manchester een verpletterende indruk achterlaat. "Zoiets wil je op zo'n avond graag bevestigen. Ja, het WK had ook een mooi podium geweest om te schitteren. Maar dat toernooi zit niet in m'n hoofd, je leeft er niet naar toe als je vanaf september vorig jaar weet dat je een paar weken vakantie hebt komende zomer. Het vertrouwen wat ik heb opgepikt in Engeland moet ik nu maar door de zomer heen slepen naar september als de EK-kwalificatie van start gaat."

Nog een groot toernooi missen zou Van Nistelrooy niet overleven of tenminste een ernstige smet zijn op z'n carrière. Tenminste, de spits zal dan wellicht op de weg terug zijn als hij op z'n dertigste op het WK 2006 in Duitsland arriveert. "Vandaar moet het nu gebeuren. Oranje dient snel terug te keren op het niveau waar het hoort. Engeland is een uitgelezen tegenstander daarvoor. Volgens mij herbergt het team zoveel kwaliteit dat het tot de kanshebbers behoort op de wereldtitel komende zomer." In ieder geval zal Van Nistelrooy kunnen zeggen dat hij in de competitie van de wereldkampioen speelt.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 13 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.