De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 13 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Française Carole Montillet
verknalt Amerikaans
volksfeest op afdaling

   
 

SALT LAKE CITY - Minutenlang stond Carole Montillet bij de finish te genieten. Natuurlijk was het stralend weer, maar wat veel belangrijker was, was het scorebord. Voor haar naam stond nummer één, daarachter kwamen op ruime achterstand haar concurrentes. De 29-jarige vrijgezel dook op de olympische afdaling voor het eerst onder de 1.40 minuten en zag tevreden hoe kanshebbers als Gerg en Kostner niet eens in haar buurt konden komen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 14kb)
Carole Montillet (Foto: AP)
Met de tranen op haar rode wangen genoot de Française van het olympisch goud. Dat ze met geen woord kon verklaren. "Ik heb de snelheid uit mijn hart gehaald en draag deze overwinning op aan Regina Cavagnoud. Na haar ongeluk hebben wij als team een moeilijke tijd gehad. Toen wij hier naar toegingen, besloten wij dat deze Spelen één groot eerbetoon aan Regina zou worden."

Waarna het wachten op Picabo Street begon. De 'golden girl' van het Amerikaanse skiën verwarmt al jaren de harten van haar landgenoten. Door drie olympische medailles te winnen, zou 'Peak' voor haar land skigeschiedenis schrijven. Na haar zilveren medaille op de afdaling in Lillehammer (1994) en goud in de Super-G moest een eerste plaats in Salt Lake City 2002 de absolute kroon worden op een carrière die door de vele ups, maar vooral door de vele downs zo tot de verbeelding spreekt.

De inwoonster van het nabijgelegen Park City kan 'Wildflower', zoals de wrede afdaling beminnelijk wordt genoemd, wel dromen. "Je moet deze piste aanvallen en voorkomen dat de piste jouw aanvalt", verklaarde zij de afgelopen dagen dapper. Street kon haar offensieve tactiek niet in een daverende tijd omzetten en eindigde in de achterhoede. "Ik heb alles gegeven en heb geen verdriet. Het was crazy om voor dit publiek afscheid van de Spelen te nemen."

Carole Montillet had veel minder moeite met de gevaren die op Wildflower overal op de loer liggen. Haar eerste sprong, Glacier Bowl, was gracieus, Shooting Start Jump, op twee meter hoogte boven de sneeuw, nam zij moeiteloos. Via Lupine Flats en Rock Garden vloog zij door een paar smalle passages richting Firecracker Alley. De lancering richting finish leverde geen problemen op, waarna Montillet kon gaan aftellen.

Momenten van intense spanning die langzaam overgingen in intens geluk. Tien jaar geleden mocht zij als 'frontrunner' debuteren op de Winterspelen in 'haar' Albertville. Twee jaar later kwalificeerde de olympisch kampioene zich voor de afdaling in Lillehammer. Tot grote woede van 'Montiti' werd zij op het laatste moment gepasseerd.

Acht jaar later beleefde in Salt Lake City haar finest hour. Op één van de meest gevaarlijke afdalingen ter wereld overtrof de vrouw die in haar lange carrière pas één World-Cupwedstrijd won, zichzelf. Niet Team USA, maar een jonge vrouw uit de Savoie ging er in de achtertuin van Picabo Street met het goud vandoor.

"Dit is ongelooflijk", glimlachte Montillet, "hier kan een mens alleen van dromen."

Terwijl de tranen over haar wangen biggelden, droop het publiek teleurgesteld af. Voor de Amerikanen was Wildflower een brandnetel geworden. Voor Carole Montillet een schot in de roos.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 13 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.