De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 13 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Kunstgras verovert
de sportwereld

   
 

Van onze speciale verslaggeefster AMSTERDAM - Kunstgras verovert steeds meer sportterreinen. Na het tennis en hockey lijkt nu ook de voetbalsport de voordelen van kunstgras ontdekt te hebben. Edel Grass, uit Genemuiden, één van de grootste tapijtfabrikanten van Europa, heeft na jarenlang onderzoek nu kunstgrasvelden ontdekt die geschikt zijn voor het voetbal. De kunstgrasdivisie is tegenwoordig partner van de Amsterdam ArenA. In de nabije toekomst worden in de ArenA de groene grasvelden vervangen door kunstgras. Wellicht de toekomst in het voetbal?

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 19kb)
Natuurgras in de ArenA. Maar voor hoe lang, dat weet niemand. Intussen nemen de ontwikkelingen van het kunstgras een grote vlucht. (Foto: Fotografie Rob de Jong)
"Ik denk het niet alleen, ik weet het zeker", zegt Bas van den Berg, woordvoerder van Edel Grass. "De voordelen zijn zo groot. Kunstgras gaat veel langer mee dan natuurgras, is altijd bespeelbaar, is beter te onderhouden en spelers die terugkomen van een blessure lopen op een egaal veld. Ik kan zo nog wel een tijdje doorgaan."

De ArenA wil mits het aan de voorwaarde voldoet overstappen op een kunstgrasveld. Toch zal de club de aanschaf van de mat laten afhangen van de reacties van de spelers en technische staf. "Momenteel zijn de voetbalzalen op de Toekomst en in de ArenA al voorzien van dit tapijt", aldus Henk van Raan, fascilitymanager van de ArenA. "Met de aanschaf van de nieuwe grasmat gaan we mee in de huidige ontwikkelingen. Natuurlijk kunnen we niet ontkennen dat we problemen hebben met het natuurgras. Toch zijn we een vooruitstrevende club. Veel topclubs in Europa (Barcelona, Real Madrid, Manchester United, red.) trainen al jaren op dit soort velden. Willen we bijblijven in Europa, dan moeten we mee."

Van den Berg: "De kunstmatten zijn niet van de een op de andere dag ontstaan. Het is een proces van jaren. We hebben een aantal aanpassingen moeten doen ten aanzien van de bekende hockeykunstgrasvelden. Hockey is een loopsport. De bal rolt negentig procent van de wedstrijd over het veld. Voetbal daarentegen is een sliding- en stuitsport. Glijden op een hockeyveld gaat natuurlijk, maar is niet ideaal. De eerste de beste kluns die dit doet ligt dan helemaal open. We hebben hiervoor een oplossing bedacht, zodat de grasmat wel voldoet aan de eisen van de voetballers."

Van Raan bevestigd dat sommige spelers nog veel moeite met het veld hebben. "Dit komt mede doordat ze niet weten wat de mogelijkheden van kunstgras zijn."

De wereldvoetbalbond FIFA steunt volgens Van den Berg de plannen, evenals het Nederlands Olympisch Comité.

"Tijdens de Football Expo 2002 in Cannes, kwam Blatter, president van de FIFA, ons feliciteren met de order voor de Amsterdam ArenA. Ook heeft hij weleens in een toespraak laten weten een groot voorstander van kunstgras in het voetbal te zijn. Ik denk dat dit komt omdat er natuurlijk tegenwoordig veel problemen met grasmatten zijn. Voetbalstadions moeten multifunctioneel zijn. Eens in de twee weken een voetbalwedstrijd, is niet meer rendabel. Er worden concerten en dergelijke gegeven, dit gaat ten koste van het gras. Ik denk dat Blatter hoopt dat de voetbalcompetitie hierdoor wereldwijd beter wordt. In sommige arme landen spelen ze nu soms op zand omdat gras niet voorhanden is."

Volgens Van den Berg zullen de Afrikaanse landen op den duur ook van de kunstgrasmatten gaan profiteren. "In deze landen is de voetbalsport ook belangrijk. De FIFA doet veel aan liefdadigheidsprojecten. Wij gaan met fondsen van de FIFA, KNVB en subsidies en giften uit het bedrijfsleven een veld in Paramaribo aanleggen. We hebben gekozen voor Paramaribo omdat dit eigenlijk ook een beetje Nederland is. In de toekomst zullen we misschien ook wel een veld in Afrika gaan aanleggen."

In de ogen van Van den Berg kunnen armlastige landen ook zichzelf helpen. "Er rijden genoeg auto's in die landen. Ik ken geen Afrikaans automerk, dus die dingen moeten ook geïmporteerd worden. Ik kan niet te veel vertellen over ons gras, maar simpel gezegd is ons veld een combinatie van rubber met grassprieten. Autobanden kunnen dus verbrand worden. Dan hoeven die landen alleen de grassprieten te importeren."

Voorlopig richt Edel Grass zich op de samenwerking met Ajax. Het gras in de ArenA is vaak onderwerp van gesprek. Zo zei Frank de Boer na een oefeninterland tegen Turkije dat hij nooit meer in de ArenA wilde spelen. Kunstgras lijkt dus de toekomst te hebben.

In maart staat het oefenveld de Toekomst op de planning om van kunstgras te voorzien, daarna het bijveld naast de ArenA. Als de spelers, trainers en de rest van Ajax tevreden zijn, is de volgende stap het hoofdveld. "Het hoofdveld wordt hopelijk begin 2003 voorzien van kunstgras", zegt Bas van den Berg.

Van Raan is wat voorzichtiger. "We gaan pas over tot actie als iedereen binnen Ajax tevreden is. Dit kan heel snel zijn, maar het kan ook nog een aantal jaar duren."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 13 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.