De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 13 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Alarm in VS voor terreurcel

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - De Verenigde Staten zijn opnieuw in de greep van een dreigende terroristische aanval. De federale recherche FBI heeft alle 18.000 opsporingsdiensten in de VS gisterochtend vroeg gewaarschuwd voor een ophanden zijnde aanslag, in het land zelf of tegen Amerikaanse doelen in Jemen.

Van de potentiële daders zijn de namen vrijgegeven. Als aanvoerder van de terreurcel van in totaal 17 man wordt aangemerkt de 23-jarige Jemeniet Fawaz Yahya al-Rabeei, alias 'Furqan de Tsjetsjeniër'.

Minister van Justitie John Ashcroft verklaarde gisteravond dat de allerhoogste staat van paraatheid van kracht is. Hij riep het Amerikaanse volk op extra waakzaam te zijn tegenover de levensgevaarlijke terroristen, die "mogelijk geassocieerd zijn" met Osama bin Laden en diens terreurleger Al-Qaeda.

De FBI heeft foto's gepubliceerd van veertien verdachten; van de overige drie vermeende terroristen zijn alleen de personalia bekend. De meeste zijn volgens de FBI afkomstig uit Jemen. Een van hen zou een Tunesiër zijn, terwijl twee anderen uit Saoedi-Arabië zouden komen. De FBI tast in het duister over de verblijfplaatsen van de verdachten.

Specifieke informatie over doelwitten ontbreekt. Evenmin is bekend op welke wijze de groep van Al-Rabeei zou willen toeslaan. Er is geen verband gelegd met de Olympische Winterspelen in Salt Lake City waar al extreme veiligheidsmaatregelen van kracht zijn. In het terreuralarm wordt in algemene termen gewaarschuwd voor een 'geplande aanval' op Amerikaans grondgebied of belangen van de VS in het buitenland 'op of rond 12 februari'.

De informatie over de dreigende aanval is volgens de FBI naar voren gekomen tijdens de militaire operatie in Afghanistan en na verhoren van gevangen genomen Al-Qaeda-leden die vastzitten op de Amerikaanse legerbasis Guantanamo Bay in Cuba. Witte Huis-woordvoerder Ari Fleischer sprak gisteravond van "meerdere betrouwbare bronnen".

Het is de vierde keer dat de regering van president George W. Bush sinds de aanslagen van 11 september vorig jaar een terreuralarm uitvaardigt. Eind januari werd nog gewezen op het gevaar van kamikazeaanslagen met gekaapte vliegtuigen op kerncentrales in de VS.

Maar de reactie in Washington lijkt niet op een voorbereiding op een serieuze aanslag. President George W. Bush heeft volgens zijn woordvoerder zijn reguliere programma niet veranderd, terwijl vice-president Dick Cheney gisteren gewoon op het Witte Huis was. Na de aanslagen van de 11e september werden president en vice-president een tijdlang strikt gescheiden gehouden, om niet het risico te lopen dat beiden in één fatale klap zouden worden uitgeschakeld.

Ook in Jemen is men tamelijk laconiek. Dit land, dat geruime tijd gold als een veilig toevluchtsoord voor terroristen en twee jaar geleden het toneel was van de aanslag op het Amerikaanse oorlogsschip Cole (19 doden), heeft zich volledig achter de anti-terreuroorlog van Bush geschaard. Het liet gisteren weten dat het de waarschuwing had gekregen dat al-Rabeei het land uit Afghanistan zou kunnen binnendringen, maar beschouwde het, in de woorden van een regeringsfunctionaris, als "een dreigement, niet meer".




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 13 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.