De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 13 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Milosevic onverstoorbaar bij start 'proces van de eeuw'
   
 

door Ruud Mikkers DEN HAAG - "Dit tribunaal toont aan dat niemand boven de wet staat", sprak de hoofdaanklaagster van het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag gisteren bij het begin van het 'proces van de eeuw'. "Dit proces wordt gehouden in naam van alle naties van de Verenigde Naties, inclusief die van de Joegoslavische", aldus de Zwitserse Carla Del Ponte.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 10kb)
Carla del Ponte. (Foto: EPA)
Daarmee speelde ze op subtiele wijze in op eerdere verwijten van Slobodan Milosevic die opzichtig voor zichzelf en voor zijn volk een slachtofferrol opeist. De 60-jarige oud-president van Joegoslavië, gestoken in een donker pak, hoorde gisteren alles onverstoorbaar aan.

Volgens Del Ponte handelde Milosevic, die van eind jaren tachtig tot oktober 2000, toen hij door zijn eigen volk werd afgezet, de machtigste politicus van Joegoslavië was, "zuiver uit een verlangen naar persoonlijke macht". Ook veegde ze de vloer aan met de beschuldiging van Milosevic dat het een politiek proces betreft.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 10kb)
Slobodan Milosevic. (Foto: EPA)
De Britse assistent-aanklager Geoffrey Nice liet de rechtbank enkele tv-fragmenten zien die zouden moeten bewijzen dat Milosevic de man achter het felle Servische nationalisme, en het daaruit voortvloeiende geweld, is. Op een opname van 24 april 1987 roept een jonge Milosevic zijn Servische aanhang toe: "Niemand zal jullie nog slaan."

Machtswellust

Volgens Nice kan het eenvoudigweg niet dat Milosevic niets van de gruwelijkheden in Bosnië, Kroatië en Kosovo heeft geweten. "Waarom heeft hij het niet laten stoppen?"Ook Nice schilderde Milosevic als een machtswellust af.

Milosevic kwam gisteren niet zelf aan het woord. Hij weigert zich nog altijd door een advocaat te laten verdedigen omdat hij daarmee de legitimiteit van het tribunaal zou erkennen. Wel maakte de oud-president druk aantekeningen over hetgeen de aanklagers hadden mee te delen.

Vandaag zal Milosevic (waarschijnlijk) zichzelf verdedigen. Volgens zijn juridisch adviseur Z. Tomanovic heeft de oud-president de wereld heel wat mee te delen. Wat dan wel wilde hij vanwege de 'vertrouwelijkheid' nog niet meedelen. Milosevic - zelf jurist - laat zich ondanks dat hij zich niet in de rechtszaal laat bijstaan, wel adviseren door een internationaal team van deskundigen.

Na het de eerste dag, het proces duurt naar verwachting twee jaar, verdween Milosevic in een razende vaart richting de Scheveningse gevangenis van het Tribunaal. De escorte van drie zware, donkere BMW's nam echter niet de kortste weg naar het gevang. Want iedere dag wordt uit veiligheidsredenen een andere route genomen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 13 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.