De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 13 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Emoties op Balkan over rechtszaak
   
 

BELGRADO - Miljoenen mensen op de Balkan zaten gisteren geëmotioneerd aan de buis gekluisterd om het proces tegen de van oorlogsmisdaden verdachten ex-president van Joegoslavië Slobodan Milosevic te volgen. In Kosovaarse koffiehuizen vloeiden de tranen terwijl in Belgrado veelal onverschilligheid te bespeuren was.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 22kb)
Vrouwen die de slachting van Srebrenica hebben overleefd, kijken naar het proces. (Foto: AP)
"Het maakt me totaal niet uit wat er met Milosevic gebeurd", aldus Jelena, een 50-jarige lerares uit Belgrado. "Alsof het hem iets uitmaakte hoe het ons verging toen hij aan de macht was!" En Karatina, een werkloze moeder uit de Joegoslavische hoofdstad: "Wat mij betreft gooien ze hem voor de wolven, het zal me een zorg zijn."

Volgens opiniepeilingen staan de Serviërs onverschillig tegenover het proces van hun voormalige leider, die ze tot voor kort geleden en masse steunden. Niettemin delen velen het standpunt van Milosevic dat het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag vooroordelen koestert tegen het Servische volk. En ook zij denken dat Milosevic geen eerlijk proces zal krijgen. "Bewijs of geen bewijs, Milosevic is al veroordeeld," zei een rechtenstudent gisteren.

"De Servische publieke opinie meent dat het Haagse tribunaal partijdig is en de Serviërs in een kwaad daglicht stelt", aldus opiniepeiler Srdjan Bogosavljevic. "Zij willen de leiders van Kroatië en Bosnië in de beklaagdenbank zien, en niet alleen kampbewakers."

Slobodan Milosevic moest na een massale volksopstand in oktober 2000 het veld ruimen. Deze demonstraties waren echter niet gericht tegen zijn rol in de verschillende Balkanoorlogen als wel de deplorabele staat van de Servische economie.

Voor de inwoners van de Servische provincie Kosovo was de start van het proces tegen Milosevic een emotionele gebeurtenis. In de moskee van Racak kwamen tal van Kosovaren bijeen. In het dorpje werd begin 1999 een bloedbad aangericht onder de etnisch-Albanese bevolking. De dood van ongeveer 45 mensen, opgenomen in de aanklacht tegen Milosevic, wordt wel als de aanleiding gezien voor de NAVO-aanvallen op Joegoslavië.

"Eindelijk staat de grootste crimineel, de grootste slager van de Balkan voor het gerecht", zei de 34-jarige Tefik Halili, wiens neef u in Racak omkwam. De 60-jarige Lushakyu volgde het proces met tranen in zijn gezicht. "Ik ben zo geroerd. Hij heeft zoveel families achtergelaten die de rest van hun leven zullen huilen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 13 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.