De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 13 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  'Fortuyns miljoenen broodje aapverhaal'

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Leefbaar Nederland beschikt bij lange na niet over de verwachte miljoenen euro's die via de opgerichte Stichting Vrienden van Leefbaar Nederland voor de komende verkiezingscampagne zouden worden gebruikt. Voorzitter Jan Nagel en bestuurslid Broos Schnetz ontkennen berichten van de voormalige lijsttrekker Pim Fortuyn dat er inmiddels miljoenen euro's op een bankrekening staan die eigenlijk aan hem zouden zijn gegeven. Er is sprake van toezeggingen, maar van transacties is nog geen sprake.

"Dat er 3,5 miljoen euro in de campagne zou zijn gestoken, is een volstrekt broodje aapverhaal," aldus bestuurslid B. Schnetz van Leefbaar Nederland. Ook partijvoorzitter Nagel onkent dat er grote bedragen staan op de bankrekening van de aan de partij gelieerde stichting.

Fortuyn heeft in het verleden gezegd te kunnen beschikken over miljoenen euro's van bevriende relaties uit het bedrijfsleven voor het voeren van een goede campagne. Na zijn val als lijsttrekker stelde Fortuyn dat hij dit geld kwijt is als hij zelfstandig aan de verkiezingen meedoet. "Dat geld zit in de Stichting Vrienden Leefbaar Nederland", beweerde hij.

Volgens Schnetz heeft zijn partij bij lange na geen 3,5 miljoen euro in kas en is het juist moeilijk om aan sponsors te komen. "Van de giften die tot nu toe binnen zijn gekomen, is het best mogelijk dat er gevers zijn die Fortuyn in hun achterhoofd hadden. Maar dat is volgens mij niet te herleiden. Als toch blijkt dat dit het geval is, moeten we bekijken of het geld zijn kant op moet", vindt Schnetz.

Alle fracties in de Tweede Kamer maken zich grote zorgen over de ondoorzichtige geldzaken bij Leefbaar Nederland. De Kamerleden benadrukten onlangs dat het duidelijk moet zijn wie er achter grote giften schuilgaat.

Het partijbestuur van Leefbaar Nederland geeft kandidaten voor het vacante lijsttrekkerschap tot 7 maart de tijd zich te melden. Op 24 februari wordt de kandidatenlijst met de overige kandidaat-Tweede-Kamerleden gepresenteerd.

Enkele bekende personen op de kandidatenlijst van Leefbaar Nederland piekeren er niet over om Leefbaar Nederland de rug toe te keren en zich aan te sluiten bij Pim Fortuyn.

De Amsterdamse officier van Justitie Fred Teeven blijft zijn partij trouw. "Ik heb geen moment overwogen om er weg te gaan", aldus Teeven.

Ook ex-quizmaster en ondernemer Willem Bol zegt dat hij nog steeds voor de volle honderd procent achter Leefbaar Nederland staat. "Ik heb mijn lidmaatschapsgeld gegeven op basis van het programma. Fortuyn was toen nog helemaal niet bij Leefbaar Nederland", aldus Bol, die vindt dat bestuursvoorzitter Jan Nagel de afgelopen dagen prima werk verricht heeft.

"De uitspraken van Pim pasten niet bij het gedachtegoed van onze partij. Ik ben het helemaal eens met de beslissing van het bestuur om niet meer met hem verder te gaan", aldus Bol. Hij ziet zichzelf overigens niet als een goede opvolger van Fortuyn. "Daar heb ik nog geen seconde over nagedacht. Bovendien vraag ik me af of ik wel over voldoende ervaring beschik.''

Oud-CDA-minister Westerterp, die de afgelopen dagen in het buitenland verbleef, wil nog niet zeggen wat hij gaat doen. "Ik stap zo meteen het vliegtuig in naar Nederland. Ik heb van deze hele zaak nog geen kennis kunnen nemen", aldus Westerterp.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 13 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.