De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 13 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Twee keer per maand vanaf G-pier Schiphol
Criminele illegalen
weg met speciale vlucht

   
 

door Gijsbert Termaat en Tjerk de Vries AMSTERDAM - De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) gaat binnenkort maandelijks twee keer een vliegtuig vol criminele illegalen ons land uitsturen. 'Hofleverancier' van de passagiers voor de chartervluchten zal Amsterdam worden.

Eind vorige maand blijkt vanaf Schiphol al een toestel te zijn vertrokken dat door de Amsterdamse politie was gevuld met 23 criminele illegale Surinamers. Zij werden begeleid door 56 escortes van de marechaussee. Aan boord bevonden zich alleen de illegalen, hun begeleiders en de bemanning. Iedere vreemdeling werd dus begeleid door twee personen.

Dat bleek nodig te zijn ook, want onder de passagiers bevonden zich echte die-hards met een lange waslijst aan misdrijven op hun naam. De Surinamers zijn bij aankomst in hun moederland opgevangen door de militaire politie.

Volgens medewerkers van de Amsterdamse politie, die bij het project zijn betrokken, gaan dergelijke lui heel ver in hun pogingen uitzettingen te voorkomen. "Dat varieert van zich geheel uitkleden en zich bevuilen tot spugen en slaan." Wordt een dergelijk persoon niet goed genoeg bewaakt, dan kan de gezagsvoerder weigeren de vreemdeling mee te nemen.

De groep illegalen die wordt uitgezet wordt eerst uitgebreid gescreend. Dat gebeurt door de zogenoemde Bad Guys. Voor de begeleiding van de circa tien uur durende vlucht worden daarna Good Guys ingezet.

De Bad Guys wekken met hun grondige controle- en fouilleerwerk vaak ongewild veel irritaties en woede bij de illegalen op en gaan daarom niet mee het vliegtuig in. In plaats daarvan komen er nieuwe bewakers waar de illegalen nog onbevangen tegenover staan.

Binnenkort zullen dus twee vliegtuigen per maand worden gevuld met criminele illegalen die daarmee het land worden uitgezet. Naast Surinamers zullen ook vreemdelingen met andere nationaliteiten aan de beurt komen.

De vliegtuigen hiervoor worden speciaal ingehuurd en zijn altijd van Nederlandse maatschappijen. Omdat deze kisten zowel op de grond als in de lucht op Nederlands grondgebied zijn, bevindt iedereen die in het toestel zit zich onder Nederlandse jurisdictie. De Nederlandse wetgeving is dus van toepassing.

De vliegtuigen zullen altijd van pier G op Schiphol vertrekken, die speciaal wordt afgegrendeld door de marechaussee.

Vertegenwoordigers van de IND, Koninklijke Marechaussee en het Surinaamse consulaat hebben de uitzetting van de eerste groep langdurig voorbereid. Met name criminele illegalen hebben zich vaak ontdaan van hun paspoort en andere documenten om identificatie te voorkomen.

Door diepgaand onderzoek en interviews met betrokkenen slagen de autoriteiten er toch in vast te stellen dat de betrokkene inderdaad Surinaams staatsburger is. Het consulaat zorgt in dergelijke gevallen voor een eenmalig reisdocument.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 13 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.