De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 13 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Cohen vraagt 500 extra
agenten voor hoofdstad

   
 

door Arianne Mantel AMSTERDAM - Burgemeester J. Cohen van Amsterdam wil dat minister De Vries (Binnenlandse Zaken) 500 extra politiemensen toewijst aan de hoofdstad. De extra manschappen moeten de criminelen in het openbaar vervoer, de drugsscene en de horeca gaan aanpakken.

De 500 man, geformeerd als een dag en nacht aanwezige mobiele brigade in de straten van Amsterdam, moeten komen bovenop de al voorziene uitbreiding van het aantal agenten in de regio, waarvan Den Haag de verdeelsleutel nog bekend moet maken.

Als tegenaanbod biedt burgemeester en korpsbeheerder Cohen aan de agenten door Amsterdam te laten opleiden en hen, na een aantal jaren werken in de hoofdstad, weer 'terug te geven' aan Den Haag. "Op deze manier profiteert niet alleen Amsterdam, maar heel Nederland van de nieuwe aanwas. Het gaat immers om goed opgeleide mannen en vrouwen die na enige jaren werken in de hoofdstad van alle markten thuis zijn", zei Cohen gisteren in een toelichting op de aan De Vries verstuurde brandbrief namens de politie Amsterdam-Amstelland.

Het extra contingent van 500 agenten krijgt volgens Cohen "geen opsporingstaken, maar moeten in teams van vijftig man 24 uur per dag zeven dagen per week op straat aanwezig zijn. Nadrukkelijk zichtbaar en actief controlerend. Wat mij betreft komt deze groep los te staan van alle bestaande districten en diensten en worden ze ingezet in gebieden waar het niet langer gaat. We moeten af van het niet handhaven van regels omdat we er de capaciteit niet voor hebben."

In het voorstel legt Cohen er de nadruk op dat het mobiele team zeker zal worden ingezet ter bestrijding en voorkoming van de stijgende en hinderlijke criminaliteit in de treinen en op de stations. Ook worden zij ingezet bij controles van onder meer taxi's, horeca, de drugsscene en de prostitutie.

Daarnaast is het volgens waarnemend korpschef J. van Riessen noodzakelijk een altijd inzetbaar team te hebben voor grote evenementen: "De hoofdstad zal immers altijd blijven functioneren als centrum van grootschalige evenementen, manifestaties en demonstraties."

Op dit moment telt het korps Amsterdam-Amstelland 5700 politiefunctionarissen. Omdat de verdeling van de beloofde 8000 nieuwe agenten over Nederland nog steeds op zich laat wachten, heeft Cohen bewust niet om een nieuwe verdeelsleutel gevraagd. "Dat lijkt me een uitzichtloze discussie. Dit idee is veel interessanter, want we hebben de minister ook nog eens iets te bieden: na enige jaren goed opgeleide agenten."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 13 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.